Hrvatski radio

Radio Osijek

Baranja kroz objektiv lokalnog fotografa

22.07.2020.

13:12

Autor: Krunoslav Inhof

foto: Go2Baranja / Gordan Trtanj

foto: Go2Baranja / Gordan Trtanj

Foto: - / -

Gordan Trtanj je poznati Baranjski fotograf zaljubljen u ovaj biser s istoka Hrvatske. Svojim fotografijama nastoji privući ljude u ovaj prelijepi kraj, a iz istog je razloga osmislio i dobro znani hashtag #Go2Baranja. Time je, smatraju mnogi, ovaj mladić u promociji Baranje učinio više no itko.

Da je Baranja pravi biser Hrvatske, često se spominje, no da je svatko tamo bio – baš i nije. Smještena na samom kraju Hrvatske, između Mađarske i Vojvodine, ovaj je biser kao skriven od pogleda. Mnogima Baranja nije usput pa je još nisu posjetili, no nakon prizora na fotografijama nema sumnje da je upravo ovaj kraj destinacija mnogih.

Gordan Trtanj, jedan od najpoznatijih baranjskih fotografa, odlučio je svojim fotografijama privući ljude u ovaj prelijepi kraj, a fotografijom se počeo baviti prije otprilike 5 godina: "S obzirom na moje tadašnje zdravstveno stanje, bio sam vezan uz krevet, kisik i kuću, tako da sam svaki slobodan trenutak provodio u prirodi i počeo sam fotografirati. U početku je to bilo mobitelom i GoPro kamerom, a fotografije koje su nastajale bile su mi san snova. Kada ih danas gledam, neusporedive su s ovima koje nastaju danas, no prema njima se odnosim s velikim poštovanjem jer je od njih sve krenulo", rekao je Gordan za Radio Osijek. Njegovo je zdravstveno stanje riješeno prije tri i pol godine transplantacijom pluća: "Nakon toga život mi je poprimio drugi smisao, sve je krenulo na bolje, imam drugačije ciljeve nego većina ljudi, uživam u prirodi i Baranji i mogu reći da mi je ovo drugi život. U tom drugom životu na poklon sam dobio profesionalni DSLR aparat, tako da mogu reći kakve su mi bile fotografije prije, takav mi je bio i život, a kakve su danas takav mi je život danas", rekao je Gordan Trtanj.

Gordan je poznat i kao strastveni Baranjac koji puno truda ulaže u promociju Baranje, a sve je krenulo nakon što je osmislio hashtag #Go2Baranja: "Što se tiče hashtaga Go2Baranja, ideja se rodila doslovno na bolničkom krevetu, jer sam primijetio kako se Baranja slabo promovira kao cjelina nego je svatko radio na svoju ruku. Sam naziv je nastao jer su me u mladosti zvali Gogo, tako da je ovaj Go2 na neki način Go na kvadrat, ali naravno ima dvosmisleno značenje i označava poziv u Baranju", rekao je Gordan koji do sada nije puno izlagao svoje fotografije: "Izložbi do sada nisam imao puno, prva je bila prije 4 godine, a tada sam izlagao svoje prve fotografije koje su nastale mobitelom i GoPro kamerom. Nakon toga nije bilo izložbi u tom smislu nego su to bile humanitarne akcije gdje sam zajedno sa svojim timom poklanjao fotografije", rekao je Gordan i dodao kako pod #Go2Baranja na Instagram profilu ima 10.400 fotografija, a njegovih je nešto preko 1.000. Ostale su od drugih autora, koje ja reposta na dnevnoj razini i objavljuje uz odobrenje i potpis autora.

Mnogi smatraju da je ovaj mladić za ovaj kraj napravio više no itko, a svoju ljubav prema fotografiji pokušava prenijeti i na druge pa se tako već bacio na organizaciju 2. Vinskog foto safarija koji će se održati 5. i 6. rujna. Brojni posjetitelji tada će degustirati vino i hranu, a sve to uz neizostavno fotografiranje. Bacite oko na fotke. Nema sumnje da je Baranja vaše iduće mjesto na karti.

Fotograf Gordan Trtanj

Galerija
foto: Go2Baranja / Gordan Trtanj, Foto: -/-
foto: Go2Baranja / Gordan Trtanj, Foto: -/-foto: Go2Baranja / Gordan Trtanj, Foto: -/-foto: Go2Baranja / Gordan Trtanj, Foto: -/-foto: Go2Baranja / Gordan Trtanj, Foto: -/-foto: Go2Baranja / Gordan Trtanj, Foto: -/-foto: Go2Baranja / Gordan Trtanj, Foto: -/-foto: Go2Baranja / Gordan Trtanj, Foto: -/-gordan-trtanj.jpg, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.