Hrvatski radio

Radio Osijek

Baranja prije 100 godina pripojena Hrvatskoj

04.06.2020.

19:02

Autor: Željka Bačić

Ž.Bačić

Ž.Bačić

Foto: - / -

U Versaillesu je prije točno 100 godina potpisan Trianonski mirovni ugovor kojim je nakon raspada Austro - ugarskoga carstva Baranja pripojena Hrvatskoj. Taj povijesni dan svečano je obilježen ispred Crkve sv. Petra i Pavla kod Topolja.

Trianonski mirovni ugovor  sadržavao je, uz ostale uredbe, one  o uspostavi nove granične linje  između Mađarske i Kraljevine SHS. Knjiga "Baranja - život na rubu" Luke Jakopčića  želi upoznati javnost s baranjskom poviješću, s važnošću očuvanja kulturnog identiteta, a potvrdilo je to i njezino predstavljanje kod topoljske Crkve sv. Petra i Pavla iz 1722. godine. Župan osječko - baranjski Ivan Anušić ističe kako je Baranja specifična, multikulturalna, pravi biser ovih prostora te da upravo na njoj gradimo razvoj gospodarstva. Veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Mladen Andrlić komentirao je česte objave  karte tzv. velike Mađarske i to od visokih dužnosnika te zemlje.  Rekao je kako mi kao predsjedatelji u EU možemo sve promatrati kao izazove, ali trebamo gledati ono što je danas, sutra, prekosutra, a prošlost ostavljamo povjesničarima. I u obitelji, zajednici ima problema, no, oni postoje da bi se rješavali, a kako  onda to ne bismo činili s dobrosusjedskom državom. Istaknuo je kako idemo u dobrom pravcu. Načelnik Općine Draž Stipan Šašlin podsjetio je brojne goste da je Baranja danas ponovno zasjala  punim sjajem, obnovljena je nakon mirne reintegracije, razvija se turistički i gospodarski, bez obzira što ima demografskih problema. 

Na svečanosti predstavljanje monografije bili su, uz ostale, i generalni konzul RH u Pečuhu Drago Horvat, generalni konzul Mađarske u Osijeku Janos Sandor Fuzik i generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Milan Šapić.

veleposlanik RH u Mađarskoj Mladen Andrlić

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.