Hrvatski radio

Radio Osijek

Baranja strahuje za Belje - Agrokor uskoro s dobavljačima

26.03.2017.

20:55

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vijesti o Agrokoru prate se ovih dana posebno u Baranji. Ondje je sjedište tvrtke Belje koju je Ivica Todorić preuzeo prije 12 godina. Trenutačno je u Belju d.d. zaposleno 1600 ljudi .

Obrađuju 20 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta, od ukupno 30 tisuća koliko Agrokor većim dijelom ima u koncesiji. Iako je to samo 2 posto ukupne obradive površine u Hrvatskoj, procjene su da se tamo proizvede 40 posto domaće hrane. O sudbini Belja ovisi zapravo trećina baranjskog stanovništva - obitelji zaposlenih te brojni poljoprivrednici kroz kooperaciju. Danas (27. ožujka) se treba održati sastanak Agrokora s dobavljačima na kojem će oni vjerojatno tražiti jamstva da će im sva roba biti plaćena, a razgovarat će se i o rokovima.

Petar Pranjić jedan je od kooperanata Agrokorova Belja. Da nešto nije u redu s poslovanjem, kaže, vidjelo se unatrag godinu dana kad su im uvedene valute plaćanja od 6 do 8 mjeseci. Kasnila je plaća nekoliko dana za protekli mjesec i radnicima Belja - mnogi su zabrinuti.

Iako je u Baranju Ivica Todorić uložio više od dvije i pol milijarde kuna, obrađuje polovinu zemlje i vinograda, podignuo je brojne farme, silose, najmoderniju vinariju u regiji i investira u turizam, mnogi seljaci su ogorčeni. "Dolaskom monopola Agrokora ubijeno je selo, a seljaku su ostavljene mrvice ili jalova zemlja", poručuju.  

Gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš kaže kako postoji mogućnost da Rusi preuzmu i Belje. Najgori scenarij - da tvrtke koja je sinonim za Baranju više ne bude, ne želi ni zamisliti. Glavna povjerenica Sindikata PPDIV-a u Belju Silvana Hodak smatra kako bi to značilo da se "Baranja može iseliti, jer je Belje jedina kompanija koja tamo radi". 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.