Hrvatski radio

Radio Osijek

„Baranya business forum“ u Pečuhu

20.02.2019.

15:32

Autor: Radio Osijek

fotografije iz priopćenja OBŽ

fotografije iz priopćenja OBŽ

Foto: - / -

U organizaciji Županije Baranya danas je u Pečuhu održan gospodarski forum pod nazivom „Baranya business forum“ na kojem su sudjelovali predstavnici političkog života Mađarske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske te više od 120 gospodarstvenika triju zemalja.

Riječ je o drugom trilateralnom susretu, prvi je održan krajem prošle godine u Sarajevu, na kojem gospodarstvenici imaju priliku uspostaviti kontakte te ostvariti međusobnu suradnju. Osječko-baranjsku županiju predstavile su tvrtke Mipes Consulting i Centar alata te predstavnici HGK Županijske Osijek i Županije.
"Pohvaljujem inicijativu župana Zoltana Madarasa za uspostavljanjem prekogranične gospodarske suradnje ne samo među županijama kao nositeljima administrativnih ovlasti nego i gospodarstvenika. Danas se ovdje susreću poljoprivredni proizvođači, drvni i metaloprerađivači, dionici u turizmu i mnogi drugi poduzetnici čiji je zajednički interes širenje poslovnih mogućnosti. Uspostavljanjem kvalitetnih kontakata doprinosi se i osnaživanju izvoznih potencijala poduzetnika naše županije", rekao je Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije.
Gospodarski forum otvorio je Zoltan Madaras, župan Županije Baranya koji je tom prilikom istaknuo kako su zajednički izazovi u gospodarstvu ujedno i prilika za zajednički napredak jer gospodarstvo svih triju država teži sličnom smjeru razvoja.
"Uloga župana, predsjednika Vlade, veleposlanika i konzula je pomoći gospodarstvenicima koji nam se obraćaju i traže podršku ili informaciju. Siguran sam da ćemo danas svi biti bogatiji za pregršt novih poslovnih veza", kazao je Madaras.
Izaslanstvo Hercegovačko-neretvanske županije, koje su sačinjavali predstavnici mostarskog Sveučilišta, drvne industrije i vinara, predvodio je predsjednik Vlade Županije Nevenko Herceg.
"Sporazum o prijateljstvu koji je naša županija potpisala sa Županijom Baranya značajan je korak prema uspostavi gospodarske suradnje i ovdje vidim priliku da sve sudionike upoznamo s prirodnim i gospodarskim resursnima Hercegovačko-neretvanske županije", kazao je Herceg.
Suradnju Osječko-baranjske i Županije Baranya, osobito putem Ureda EGTC-a u Pečuhu i Osijeku, pohvalio je generalni konzul RH u Pečuhu Drago Horvat ističući kako je cilj ovakvih foruma ojačati gospodarsku suradnju pograničnih županija, što je ujedno i potpora kulturnom, sportskom i turističkom povezivanju Hrvatske i Mađarske.
Uoči kreiranja nove financijske perspektive Europske unije, naglasio je veleposlanik RH u Mađarskoj Mladen Andrlić, prilika je da sve tri države zajednički nastupe oko kreiranja drugačije kohezijske politike i djelotvornije zajedničke poljoprivredne politike.
Gospodarski forum poseban je susret interesa i mogućnosti cijele regije, a idući, treći po redu, okupit će gospodarstvenike u Osječko-baranjskoj županiji.

/priopćenje : kabinet župana Osječko - baranjske županije/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.