Hrvatski radio

Radio Osijek

Batinska bitka i Dan pobjede na fašizmom

09.05.2018.

15:07

Autor: Neven Knežević

foto: Radio Osijek

foto: Radio Osijek

Foto: - / -

Dan je Europe i Dan pobjede nad fašizmom. Prije gotovo 74 godine odigrala se jedna od ključnih bitaka gdje su postrojbe NOV-a i Crvene armije napravile veliki korak u oslobađanju Baranje od nacističkog okupatora. U povodu toga kod spomenika Batinskoj bitci brojna su izaslanstva položila vijence.

Izaslanstva zemalja sudionika bitke koja je označila kraj nacističkog režima na ovim prostorima položila su vijence ispred spomenika. Među njima iz Azajberdžana, Kazahstana, Srbije, Ruske federacije, predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, preživjeli sudionici i predstavnici lokalne vlasti. Svi su oni još jednom istaknuli da se više nikada ne smije ponoviti ono što se dogodiilo prije više od 70 godina. "Sile dobra moraju voditi stalnu borbu s onima koji ne žele mir i blagostanje", rečeno je na svečanosti u podnožju Augustinčićevog spomenika Batinskoj bitci. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.