Hrvatski radio

Radio Osijek

Sve je manje dobrih kritičara u kulturi i kulture u medijima

23.03.2023.

14:57

Autor: Ana Mitar Šimić

Sudionice panel rasprave

Sudionice panel rasprave

Foto: Ana Mitar Šimić / Radio Osijek

Akademija za umjetnost i kulturu i Doktorska škola Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera održala je panel raspravu BAUK "Kultura, umjetnost i mediji". U raspravi su sudjelovale ugledne novinarke Mirjana Rakić, Branka Džebić i Karolina Lisak Vidović. 

Navedena tema određena je zbog činjenice da su u današnje vrijeme novi mediji sveprisutni i kao takvi stvaraju nova pravila i percepcije. Panel rasprava je počela pitanjem razlikuju se novinari danas od nekadašnjih na što je novinarka Mirjana Rakić rekla kako se razlikuju zbog svih mogućnosti, ali i nemogućnosti koje su novi mediji donijeli sa sobom. Ono s čime su se sve sudionice složile to je nedostatak kulture i umjetnosti u medijima kao i sve manje konstruktivne i kvalitetne kritike. Džebić je istaknula kako je dok je bila urednica kulture imale svoje kritičare za svaku rubriku od književnosti do likovnosti, arhitekture i ostalih grana umjetnosti i kulture, a sada više skoro pa da i nema kritičara jer, kako navodi, pripadamo društvu koje se boji kritike. Kritika se svela na dobivanje zvjezdice, prst gore ili dolje i na tome sve završava, zaključila je Džebić. Džebić i Rakić složile su se kako kultura nepovoljno stoji u medijima, jer kako ističe Džebić, nekada je u redakcijama za kulturu bilo između petnaest i dvadeset ljudi, a danas je vrlo mali broj zaposlenih na odjelu za kulturu. Na kraju su sudionice panel rasprave zaključile kako su se komercijalni mediji sveli na sadržaj koji se veže za glamur, skandal i banalizaciju, a jedino mjesto gdje je kultura ostala je Hrvatska Radio Televizija jer ima svaku večer vijesti iz kulture, ima treći program televizije i treći program radija koji se samo bave kulturom i tamo postoji određeni kritički glas. 


Više o kritici na nedostatak kritike i kulture u medijima poslušajte u izjavama Mirjane Rakić i Branke Džebić. 

Izjave

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.