Hrvatski radio

Radio Osijek

Bazeni na Kopiki i dalje u korovu i žičanoj ogradi

27.04.2021.

12:13

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: - / -

Osječani će očito i ovog ljeta biti bez bazena na popularnoj Kopiki. Grad Osijek je izvijestio kako je poništen posljednji postupak javne nabave za prvi dio radova na rekonstrukciji i dogradnji sportskog kompleksa (bazena) Copacabana.

Kako stoji u obavijesti iz Ureda gradonačelnika, odluka je donesena jer je cijena najpovoljnije ponude veća od procijenjene vrijednosti nabave, koja iznosi 17.600.000,00 kuna (bez PDV-a).

Do 7. travnja do kada je bio rok za dostavu ponuda, javila su se dva ponuditelja - Zajednica ponuditelja (Projektgradnja plus iz Gornje Vrbe i Osijek Koteks) s cijenom ponude od 21,3milijuna kuna (bez PDV-a) odnosno 26,6 milijuna (sa PDV-om) i Presoflex gradnja iz Požege, koja je ponudila nešto više od 19,4 milijuna (bez PDV-a) odnosno gotovo 24,3 milijuna kuna (sa PDV-om).
Kako je propisano da je javni naručitelj obvezan poništiti postupak javne nabave ako nakon isključenja ponuditelja ili odbijanja ponuda nije preostala nijedna valjana ponuda, iz Grada su to i učinili. Pritom, naručitelj, a to je Grad Osijek, "nije u mogućnosti osigurati financijska sredstva za realizaciju predmeta nabave po cijena najpovoljnije ponude".
Čak i da je ovaj javni natječaj "prošao" - riječ je samo o prvom dijelu radova, malo je izvjesno da bi Copacabana uskoro bila i završena, jer novac za onaj drugi, skuplji dio, nije osiguran. Računa se na fondove Europske unije.
"Glavnim projektom rekonstrukcije športsko – rekreacijskog centra „Copacabana“ predviđena je prva temeljita rekonstrukcija od 1976. kada je kompleks izgrađen, odnosno izgradnja novih i obnova dotrajalih objekata. Predviđena je potpuna rekonstrukcija svih bazena i bazenske tehnike, vodeći računa o suvremenim trendovima i standardima izgradnje otvorenih bazenskih kupališta s predviđenim novim atrakcijama u bazenu s atrakcijama i dječjem bazenu, te vodeći računa o osiguranju pristupačnosti osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti", piše u obavijesti. Uz bazene planirani su i ostali prostori u funkciji sporta i rekreacije (ugostiteljstvo - caffe bar, svlačionice, sanitarni čvorovi, ambulante, spremišta opreme, prostor za voditelja i osoblje centra). "Svi postojeći bazeni, osim olimpijskog bazena, rekonstruiraju se unutar postojećih školjki bazena. Školjka olimpijskog bazena predviđena je za uklanjanje, a na njenome mjestu izgraditi će se novi olimpijski bazen unutarnjih dimenzija 25,02 m x 50,0 m, te vanjskim dimenzijama 29,40 m x 54,10 m, ukupne vodene površine 1.251,50 m²", objašnjavaju iz gradske uprave. Realizacija zahvata prema projektantskoj procjeni iznosi sveukupno 60 milijuna kuna. Za prvu dinamičku fazu radova planirano je ukupno 22 milijuna kuna kreditnih sredstava, od čega je 15 milijuna osigurano u 2020., a preostalih sedam milijuna planirano je iz kreditnog zaduženja u 2021. Druga dinamička faza namjerava se financirati iz sredstava EU fondova. Građevinsku dozvolu za rekonstrukciju Grad je ishodio prije dva dana – 24. veljače 2021.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.