Hrvatski radio

Radio Osijek

Beethoven međunarodni klavirski maraton

10.10.2020.

11:56

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek / HV

foto Radio Osijek / HV

Foto: - / -

"Beethoven međunarodni klavirski maraton" održava se u osječkom Arheološkom muzeju u organizaciji Akademije za umjetnost i kulturu u povodu 250-te godišnjica rođenja jednog od najvećih skladatelja i pijanista.

Umjetnički voditelj Goran Filipec rekao je kako su u sklopu programa, do kasnih večernjih sati, na programu 32 sonate: "Ovom smo prilikom okupili grupu pijanista iz regije, ali i izvan njezinih okvira koji će svirati sve 32 sonate. U početnoj fazi projekt je prošle godine bio zamišljen kao veliki međunarodni susret, a zbog problema s koronavirusom reduciran je na regiju i pijaniste koji su došli iz Londona, Pariza i Beča", rekao je Filipec i dodao kako su Beethovenove sonate jedan od stupova klavirske literature: "U obrazovnom procesu gotovo da nema institucije koja ne zahtijeva od studenata da izvode Beethovenove sonate. Postoje naravno pijanisti koji izvode drugi repertoar i koji se ne bave Beethovenom, no one su jedan od bitnijih blokova klavirske literature."

Javljanje leteće ekipe - Antonio Šabić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.