Hrvatski radio

Radio Osijek

Beli Manastir u projektu obnove Europske unije

17.03.2015.

12:35

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U pilot projekt urbane, gospodarske, socijalne obnove Europska će unija uključiti gradove Knin, Benkovac, Vukovar, Petrinju i Beli Manastir, rekao je na konferenciji za novinstvo gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš.

Odluka o provođenju operativnog programa pomoći područjima devastiranih područja gradonačelnicima će biti uručena 23. ožujka u  Ministarstvu regionalnog razvoja.
Prvi je program Konkurentnost i kohezija koji će se provoditi do 2020. godine. Zbog značajnog udjela pripadnika Romske manjine, području grada Belog Manastira pridružena je i općina Darda, rekao je gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš te naglasio kako je riječ o 100 milijuna eura za prvi program te iz programa učinkoviti ljudski potencijali dodatnih 20 milijuna eura. Svaki će grad tako dobiti 24 milijuna eura.
Uz pomoć sredstava napravit će se gradski stadion, gradski bazeni, novi vrtić te poraditi na infrastrukturi u samom Belom Manastiru. Gradonačelnik Doboš ističe kako je ovo dokaz da je gradska uprava okrenuta dobrobiti grada i građana.
Dva su kriterija kojima se Vlada vodila prilikom izbora gradova: da su gradovi na područjima posebne državne skrbi te da imaju od 10 do 35.000 stanovnika. Uz pomoć sredstava realizirat će se i romsko naselje u Dardi. Tridesetak obitelji u Belom Manastiru koje žive u devastiranim stambenim objektima bit će zbrinute u višestambenim zgradama, a nakon rušenja derutnih objekata prostor će biti ponuđen gospodarskim subjektima ili za druge namjene.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.