Hrvatski radio

Radio Osijek

Belišće - Europski grad sporta 2017

13.07.2016.

13:39

Autor: Željko Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Belišće je nositelj prestižne titule „Europskog grada sporta 2017“ kojom neprofitna organizacija Europske komisije, European Cities and Capitals of Sports Federation potiče europske gradove i mjesta da prepoznaju važnost sporta.

Nakon Lepoglave 2014. godine i Buzeta 2015., Belišće je treći grad u Hrvatskoj i prvi u Slavoniji i Baranji koji će se okititi laskavom titulom “Europskog grada sporta”. 

ACES svake godine od 2001. bira Europsku metropolu sporta te titule Europski grad sporta, i to u dvije kategorije: gradove s više od 25 tisuća stanovnika i gradove od tisuću do 25 tisuća stanovnika. U kategoriji malih gradova, do 25 tisuća stanovnika je i Belišće, treći Europski grad sporta iza Lepoglave i Buzeta. Belišće nije izabrano slučajno. Među brojnim uspješnim belišćanskim sportašima koji su osvajali titule olimpijskih, svjetskih, europskih i državnih prvaka ističu se legendarni Matija Ljubek s četiri olimpijske medalje u kanuu, svjetska kuglačka prvakinja Pavica Galošević i međunarodna velemajstorica u šahu Zorica Puljek-Salai. Zbog tih rezultata, bogate sportske prošlosti i brojnih sportskih terena, u Belišću će se od sljedeće godine vijoriti i zastava Europskog grada sporta. Belišće je jedan od rijetkih europskih gradova koji čak 11 posto svog proračuna ulažu u sport, a uz infrastrukturna ulaganja taj se postotak još veći. 

Olimpijski bazen, nastavno-sportska dvorana, kuglana, teniski tereni, boćališta, streljana, vanjski rukometni i košarkaški tereni, nogometni tereni, kajakaški dom s veslaonicom, kilometri biciklističkih i pješačkih staza, samo su neka od mjesta gdje se građani i gosti tog malog grada uz Dravu mogu baviti sportom. Sljedeći je korak međunarodna, odnosno regionalna suradnja. Belišće je krajem svibnja, u sklopu prekogranične suradnje između Hrvatske i Mađarske, pokrenuo pet projekata, od kojih je i jedan sportski između mađarskog Šikloša i Belišća.

Važno je istaknuti kako je prijedlog za kandidaturu stigao iz Športske zajednice osječko-baranjske županije koja će svoje brojne programe za slijedeću godinu preusmjeriti u Europski grad sporta - Belišće. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.