Hrvatski radio

Radio Osijek

Belišće - Europski grad sporta

06.07.2016.

13:55

Autor: Željko Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sportska zajednica Osječko-baranjske županije i Grad Belišće predložili su Belišće za Europski grad sporta za 2017. godinu. Riječ je o tituli koju predlaže neprofitna organizacija pri Europskoj komisiji ACES.

Među brojnim uspješnim belišćanskim sportašima koji su osvajali titule državnih, europskih, svjetskih i olimpijskih prvaka ističu se legendarni Matija Ljubek s četiri olimpijske medalje u kanuu, svjetska kuglačka prvakinja Pavica Galošević i međunarodna velemajstorica u šahu Zorica Puljek-Salai. Zbog tih rezultata, bogate sportske prošlosti i brojnih sportskih terena, u Belišču vjeruju da će ACES - European Cities and Capitals of Sports Federation, dodijeliti nagradu Belišću za 2017. godini i time ga uvrstiti u zajednicu gradova te neprofitne organizacije Europske unije.

ACES svake godine od 2001. bira Europsku metropolu sporta te titule Europski grad sporta, i to u dvije kategorije: gradovima s više od 25 tisuća stanovnika i gradovima od tisuću do 24.999 stanovnika. U kategoriji malih gradova do 25 tisuća stanovnika je i Belišće koji će biti treći hrvatski grad sporta iza, Lepoglave i Buzeta, ako dobije tu titulu.

Olimpijski bazen, nastavno-sportska dvorana s umjetnom stijenom za penjanje, kuglana, teniski tereni, boćalište, streljana, vanjski rukometni i košarkaški tereni, nogometni tereni, kajakaški dom s veslaonicom, kilometri biciklističkih i pješačkih staza uz značajna proračunska sredstva koja Belišće izdvaja iz gradskog proračuna zalog je nagrade koja bi mogla doći u Belišće za desetak dana. Ako je suditi po zadovoljstvu četveročlane ACES-ove komisije predvođene Gianom Francescom Lupattellijem, koja je bila u trodnevnom posjetu Belišću, titula Europskog grada sporta je na pragu malog grada pored Drave.

„Moram pohvaliti i hrvatsku policiju koja nas je ulovila „presretačem“. Bolja je od talijanske. Tamo bi platili duplu kaznu!“ – našalio se na kraju izlaganja predsjednik ACES-ove komisije Lupattelli  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.