Hrvatski radio

Radio Osijek

Belišće: mađarski investitor planira otkup i preradu stotina tona meda

15.01.2021.

16:38

Autor: Marko Kolić

Foto: Marko Kolić

Foto: Marko Kolić

Foto: - / -

Grad Belišće i tvrtka Royroyal D iz Mađarske potpisali su ugovor o kupoprodaji i osnivanju prava građenja u Gospodarskoj zoni "Kod pruge" u Belišću, gdje mađarski investitor planira izgraditi postrojenje za otkup i preradu meda hrvatskih pčelara, a potom i tvornicu slatkih proizvoda od meda.

U petak, 15. siječnja u Belišću održano je svečano potpisivanje ugovora o kupoprodaji i osnivanju prava građenja za tri nekretnine u Gospodarskoj zoni "Kod pruge" u Belišću između tvrtke Royroyal D d.o.o. i Grada Belišća. 

László Lang, mađarski investitor i direktor tvrtke Royroyal D d.o.o., ovdje planira izgradnju pogona za otkup i preradu međa hrvatskih pčelara, a potom i tvornicu za proizvodnju raznih proizvoda od meda. Objasnio je kako ovim potezom osnivanja tvrtke kćeri u Hrvatskoj "nastoje rasteretiti njihova postrojenja u Mađarskoj" gdje obrađuju oko 7000 tona meda, a u Hrvatskoj planiraju otkup i prodaju između 500 i 1000 tona meda, ovisno o kapacitetima hrvatskih medara. Također je istaknuo kako je tvrtka zainteresirana za otkup isključivo prirodnog i domaćeg meda, za kojime vlada velika potražnja, ne samo u regiji nego u cijeloj Europi. 

Zamjenica gradonačelnika Grada Belišća Ljerka Vučković iznimno je zadovoljna dolaskom mađarskog investitora u Gospodarsku zonu "Kod pruge", koju je Grad uz pomoć sredstava EU, ali i u suradnji s vodnom tvrtkom Hidrobel d.o.o. komunalno uredio i namijenio poduzetnicima, koji će svojim investicijama otvarati nova "izuzetno važna radna mjesta za Belišće kao industrijski grad". Nadodala je kako je Belišće već tradicionalno industrijski grad i da svojom uspješnom industrijom može privući nove investitore. Tome u prilog idu i određene poticajne mjere kojima Grad Belišće olakšava otvaranje novih tvrtki, među kojima je istaknula potporu za zapošljavanje i oslobođenja od plaćanja dijela komunalnog doprinosa. 

Dragan Vulin, predsjednik Županijske skupštine Osječko-baranjske županije, pohvalio je inicijativu Grada Belišća za privlačenjem novih investitora. Također je istaknuo kako pozdravlja svaku novu investiciju u Županiji, a posebno ulaganja mađarskih investitora. Objasnio kako Hrvatska i Mađarska imaju veoma aktivu prekograničnu suradnju u obliku zajedničkih EU projekata i povlačenja sredstava iz EU fondova.

Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovao je također veleposlanik Mađarske u Hrvatskoj Njegova Ekselencija Csaba Demcsák i veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Njegova Ekselencija Mladen Andrlić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.