Hrvatski radio

Radio Osijek

Belišće među prvih pet europskih gradova otpornih na klimatske promjene

20.08.2019.

12:21

Autor: Marija Petrinović

Foto: Grad Belišće

Foto: Grad Belišće

Foto: - / -

Grad Belišće je uz pomoć europskog projekta R-SOL-E (Renewable Solar Energy) među prvih pet od dvije stotine gradova u Europi koji se uspješno bore protiv negativnih učinaka klimatskih promjena. Zanimljiv podatak - zahvaljujući energetskoj učinkovitosti, vrtić je u Belišću besplatan.

Partneri u milijun eura vrijednom projektu R-SOL-E Renewable Solar Energy: Grad Belišće, Grad Novi Sad i Općina Gorjani dvadeset mjeseci radili su na provedbi mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije na zgradama u javnom vlasništvu i javnoj rasvjeti,  izrađivali su i dopunjavali akcijske planove energetske učinkovitosti te provodili promotivna događanja koja su za cilj imala popularizaciju korištenja obnovljivih izvora energije u prekograničnom području. Dovršen je u veljači ove godine.

Kroz projekt je u Belišću postavljeno pet fotonaponskih elektrana na zgrade u javnom vlasništvu (gradska uprava, dječji vrtić, nogometni klub, zgrada policije, zgrada bazena), punionica za električne automobile te su održane brojne promotivne aktivnosti. Direktor Lokalne razvojne agencije grada Belišća Mario Marolin u emisiji Dobar dan istaknuo je kako je, zahvaljujući projektu vrijednom miljun eura, Belišće među pet od dvije stotine gradova u Europi koji se uspješno bore protiv negativnih učinaka klimatskih promjena. 

Projekt R-SOL-E (Renewable Solar Energy), podsjetimo,  jedan je od finalista ovogodišnjeg natječaja "Regiostars!”.  U konkurenciji ukupno 200 prijavljenih projekata, raspoređenih u pet kategorija, projekt R-SOL-E izabran je među 24 finalista, odnosno pet najboljih u kategoriji 4 - "Izgradnja gradova otpornih na klimatske promjene."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.