Hrvatski radio

Radio Osijek

Belišće slavi 135. rođendan

30.04.2019.

14:39

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Bogatim programom Belišće proslavlja 1.svibnja – Dan Grada, crkveni god Svetog Josipa Radnika župe Belišće i svoj 135. rođendan. Na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća dodijeljena su javna gradska priznanja, a potpisan je i sporazum o uspostavi prijateljskih odnosa s crnogorskom Općinom Mojkovac.

O bogatoj povijest malog grada iz kojeg su niknuli brojni poznati sportaši i glazbenici na sjednici je govorio gradonačelnik Dinko Burić koji je istaknuo da je Belišće od osnutka industrijski grad, što je uz sve probleme ostao do danas. Ponosan je i na 127 projekata vrijednih 235 milijuna kuna koji su u gradu realizirani od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, od čega je 75% bespovratnih sredstava."Izvorni je gradski proračun 30 milijuna kuna, a bespovratnih je sredstava u grad došlo 180 milijuna, što znači da smo putem projekata privukli šest godišnjih proračuna", istaknuo je Burić.

Iako pojedinosti o dogovorima s investitorima nije mogao otkriti, najavio je i da će se do 2021. godine u Belišću otvoriti nova tvornica higijenskog papira vrijedna više od 30 milijuna eura u kojoj će se zaposliti 73 radnika, što smatra najvećim postignućem.

Kao veliku posebnost i bogatstvo Belišća, istaknuo je da na području grada žive pripadnici 22 nacionalne zajednice. Svečana sjednica bila je i znaku potpisivanja sporazuma o uspostavi prijateljskih odnosa s crnogorskom Općinom Mojkovac čiji je gradonačelnik Ranko Mišnić rekao kako primjerom žele pokazati da "malim koracima male općine" mogu ostvariti velika djela.

Sedam javnih priznanja Plaketa "Grb grada Belišća" uručeno je Dragutinu Kohnu za doprinos uspostavi suradnje i prijateljstva između Židovske općine Osijek i Belišća, Josipu Vučetiću za doprinos u razvoju turističko-kulturnog života grada, te Korneliji Fešiš za doprinos razvoju kulturnog života grada. Za izniman doprinos u volonterskom radu s djecom i za djecu priznanje je dcdijeljeno Ivani Belcar, a Dragica Jančikić primila ga je za doprinos u provođenju aktivnosti vezanih za dobrobit djece u izvaninstitucionalnom okruženju. Hrvatsko planinarsko društvo Belišće priznanje je dobilo za doprinos u razvoju sportsko-rekreacijskog i turističkog života grada, a Branko Uvodić za doprinos u području očuvanja kulturne baštine i promocije grada.

Plakete "S.H. Gutmann", koje se dodjeljuju za doprinos gospodarskom životu, uručene su Ugostiteljskom objektu "Kod Svrtana" i Marku Đidari.

Plaketa za životno djelo "Zlatni list" dodijeljena je Antunu Bučancu Toniki za ostvarenja u području prosvjete i kulture te doprinos društvenom životu grada.

Proslava Dana grada nastavljena je u velikom šatoru na obali Drave «kod pijeska», nekad omiljenog izletišta Belišćana. Za sve građane tamo je bilo pripremljeno šesto litara graha te pečeni vol.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.