Hrvatski radio

Radio Osijek

Belišće slavi Dan grada i svog zaštitnika

30.04.2018.

13:30

Autor: Iva Fijala

Belišće slavi Dan grada i svog zaštitnika

Belišće slavi Dan grada i svog zaštitnika

Foto: - / -

Grad Belišće sutra ima Dan grada, a proslava s građanima održava se danas uz dravsku obalu i ručak s građanima. Održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća grada Belišća na kojoj su dodijeljena javna priznanja.

Gradonačelnik Belišća Dinko Burić za 134. rođendan Grada ugostio je izaslanstva brojnih gradova prijatelja i partnera iz Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Mađarske. Istaknuo je bogatstvo industrijske tradicije kao i multikulturalnost grada s 22 nacionalne manjine. U proteklom četverogodišnjem razdoblju provedeno je 67 projekata ukupne vrijednosti gotovo 168 milijuna kuna, od čega je Grad Belišće uložio 25 milijuna. Gradonačelnik Burić naglasio je da se u projekte isplati ulagati i pisati ih jer brojke pokazuju da se u Belišće slilo još šest gradskih proračuna na jedan vlastiti. Za ovu je godinu planiran je niz projekata koje će financirati vlastitim sredstvima, od toga četiri u Belišću i osam u svakom od prigradskih naselja. Pripremljenih je deset projekata ukupne vrijednosti 55 milijuna kuna za koje planiraju većinu sredstava dobiti od Europske unije. Od projekata koji se provode, gradonačelnik je izdvojio ugradnju pet solarnih elektrana na zgrade javne uprave, rekonstrukciju i poboljšanje energetske učinkovitosti zgrade dječjeg vrtića, a prije nekoliko dana stigla je i potvrda o pokretanju projekta obnove DVD-a. Tu su i nerazvrstane ceste u Bistrincima, izgradnja hostela i šetnice uz Dravu. Gradonačelnik Burić zahvalio je cijeloj gradskoj upravi na predanom radu jer samo "složna braća kuću grade".

Počasnim građaninom grada belišća ove je godine proglašena obitelj Gutmann, a dodijeljeno je sedam javnih priznanja Plaketa "Grb grada Belišća" i tri Plakete "S.H.Gutmann".

Sutra, na dan zaštitnika grada sv. Josipa Radnika u centru Belišća priprema se tradicionalni kirvaj, a dan će početi budnicom puhačkog orkestra i mažoretkinja ulicama grada. Belišće će svoj dan slaviti svakodnevnim događanjima sve do 13. svibnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.