Hrvatski radio

Radio Osijek

Bellatrix i Voldemort ponosni roditelji tri mala vučića

16.07.2020.

15:13

Autor: Tatjana Mautner

Foto: Zoološki vrt Osijek

Foto: Zoološki vrt Osijek

Foto: - / -

Iz osječkog Zoološkog vrta javljaju da je par vukova, koji su postali slavni po prošlogodišnjem bijegu vučice, dobio podmladak - u lipnju su se okotila tri vučića .

Priopćenje iz Unikoma, u čijem sastavu je osječki Zoološki vrt prenosimo u cijelosti:
"Nakon javnosti poznatoga prošlogodišnjega bijega vučice Bellatrix iz Zoološkog vrta u Osijeku i njezinog povratka u obnovljenu nastambu, ubrzo smo nabavili mužjaka Voldemorta iz Švedske. Nakon tjedan dana prilagodbe uspješno su spojeni u nastambi od 6000 četvornih metara. Nadali smo se kako će ubrzo "kliknuti" što se u konačnici i dogodilo, a 21. lipnja prvi puta smo uspjeli vidjeti tri mala vučića. Inače, normalno je da se vučica nakon graviditeta od 60-63 dana okoti u brlogu koji sama iskopa, na mjestu gdje se osjeća potpuno sigurnom. Mladunci se rađaju slijepi i teže svega oko pola kilograma. Prva tri tjedna njihova života majka se sama brine za njih, a nakon toga i drugi članovi čopora se pridružuju othranjivanju mladih. Vučići prvi puta izlaze iz jazbine u dobi od 8-10 tjedana i zadržavaju se uglavnom u njezinoj blizini. U dobi od dva mjeseca sve češće napuštaju sigurnost jazbine te se mogu vidjeti u igri, ali još uvijek na sigurnoj udaljenosti od posjetitelja. Upravo iz toga razloga ostavljena je visoka trava u nastambi za vukove, a posjetitelji, ako se strpljivije zagledaju, mogu vidjeti roditelje kako odmaraju pored tri razigrana mladunca. Zahvaljujući strpljivom radu zoologinje Zoološkog vrta Tatjane Šalika Todorovć, ostvareno je međusobno povjerenje u odnosu s vukovima, a slijedom toga vučica svaki dan "pokazuje" mlade što je vrlo važno za praćenje njihovog napretka", stoji u obavijesti iz osječkog Zoološkog vrta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.