Hrvatski radio

Radio Osijek

14:46 / 08.03.2022.

Autor: HRT Radio Osijek

Berak- seoska prijestolnica Vukovarsko-srijemske županije za 2022. godinu

Selo

Selo

Foto: Vukovarsko-srijemska županija / Radio Osijek

Projektom "Seoska prijestolnica" koji se provodi od 2017. godine Vukovarsko srijemska županija želi potaknuti promicanje društvenih, kulturnih, sportskih i gospodarskih aktivnosti u malim sredinama koja nisu općinska središta i imaju manje od 1000 stanovnika.


Kroz financiranje aktivnosti tijekom godine cilj je osnažiti civilno društvo u lokalnoj zajednici te pokazati kako i male sredine te najmanja sela mogu imati primjerenu kvalitetu života. Župan Damir Dekanić istaknuo je kako je Županija za ovu namjenu osigurala 100 tisuća kuna te podsjetio kako s 25 tisuća kuna sufinanciraju kupnju prve nekretnine na selu. Inače, projekt „Seoska prijestolnica“ pokrenut je 2017. godine s ciljem oživljavanja malih ruralnih sredina. Uvjet za stjecanje statusa seoske prijestolnice je da naselje nije općinsko središte, da da ima manje od 1000 stanovnika te najmanje pet aktivnih civilnih udruga. Za prvu Seosku prijestolnicu VSŽ odabrana je općina Bogdanovci-naselje Svinjarevci, zatim općina Nijemci-naselje Đeletovci, općina Drenovci-naselje Račinovci te za 2020. godinu općina Lovas-naselje Opatovac. Zbog pandemije uzrokovane Covidom -19 u 2021. godini nije bilo provedbe projekta Seoske prijestolnice.Selo

Selo

Foto: Vukovarsko-srijemska županija / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.