Hrvatski radio

Radio Osijek

Berba party 2019. u srcu slavonskih vinograda

19.09.2019.

19:55

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/MIrta Milas

Foto: HRT/MIrta Milas

Foto: - / -

U vinogradima Feravina u Feričancima, na poziciji Goveđa glava održana je tradicionalna natjecateljska berba graševine. Tri ekipe činili su djelatnici te tvrtke u ružičastim, hrvatski distributeri vina i vlasnici vinoteka u crvenim te novinari u zelenim majicama.

Drugu su godinu zaredom pobijedili distributeri pa njihovu veselju nije bilo kraja. Predstavnik pobjedničke ekipe Ivan Srpak iz zagrebačke vinoteke Bornstein: "Fantastično, odlično. Tek sam saznao da smo opet najbolji. Prošle smo godine nosili pinky majice, a ove smo godine crveni. Gdjegod  ja idem, mi pobjeđujemo. Timski smo to odradili i to je dobitna kombinacija. Prodaja vina iz ovog kraja stalno raste, ponajprije graševine. Najviše vina kupuju stranci, vodimo vinske degustacije i promoviramo autohtone sorte. Rođen sam u Australiji, a u Zagrebu živim već 20 gdoina. Ovdje je odlično, uvijek se veselim dolasku u Feričance. Znam da ću uživati u prekrasnom ambijentu i atmosferi".

Voditeljica marketinga u Feravinu Jenette-Marija Šimić kaže kako se ova, natjecateljska berba organizira uvijek sredinom rujna, kad je berba u punom jeku. "Okupili su se distributeri i kupci iz Zagreba i okolice, novinari iz cijele Hrvatske i mi kao domaćini - djelatnici iz sektora prodaje i marketinga. Brali smo graševinu na poziciji Goveđa glava, površine 22 ha. Pobjednički, crveni tim su kupci i distributeri, očigledno ljudi koji su naučili dobro raditi, jer u današnje vrijeme nije lako prodati vino. Ubrali su 182 kante grožđa od 10 kg, što je ukupno 1820 kg grožđa. Novinari u zelenim majicama zauzeli su drugo mjesto s napunjenih 110 kanti grožđa, a domaćini u pinky timu ubrali su samo 24 kante. Zadovoljni smo kvalitetom grožđa u ovogodišnjoj berbi koja je počela 29. kolovoza. Krenuli smo tada s branjem ranih sorata graševine i frankovke (baznih vina za pjenušce) kod kojih nije nastupila puna tehnološka zrelost. Nastavili smo berbu sa sortom chardonnay, brala se potom frankovka za rose, pa zweigelt, a prošle subote pinot crni. U tijeku je berba graševine, pobrali smo polovicu (oko 500 t), od ukupnih 1100 t. To je količina koju ostvarimo u nekoj prosječnoj godini". 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.