Hrvatski radio

Radio Osijek

Beroš: "Ulazimo u kritično razdoblje"

10.04.2020.

14:25

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Beroš: "Ulazimo u kritično razdoblje"

Beroš: "Ulazimo u kritično razdoblje"

Foto: - / -

U Hrvatskoj je u razdoblju od 24 sata potvrđeno 88 novozaraženih od koronavirusa, 12 osoba se oporavilo, a jedna je osoba preminula u Splitu, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na redovitoj dnevnoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

"Prema današnjim podacima u proteklom 24 satnom razdoblju u Hrvatskoj imamo 88 novih bolesnika potvrđenih na COVID-19, što ukupno daje broj od 1495 bolesnika", rekao je ministar Beroš. Preminula je još jedna osoba starije dobi u KBC-u Split, bila je 1927. godište te je imala niz kroničnih bolesti. Riječ je o jednoj od štićenica splitskog Doma za starije i nemoćne u kojem je došlo do zaraze koronavirusom. Ukupno je u Hrvatskoj preminula 21 osoba. Broj novooporavljenih osoba je 12, čime ih je ukupno 231.

Povećala se i prosječna dob bolesnika te sada iznosi 49,37 godina te je po prvi puta veći postotak žena (50,2 posto) koje su oboljele od koronavirusa. "Testirano je 14.612, od čega u protekla 24 sata 932 osobe. Na respiratoru su 34 bolesnika, hospitalizarno je 343, što je za 17 više od jučer, kod kuće se liječi 921 bolesnik", kazao je Beroš. Dodao je da je potpuno jasno da smo ušli u najkritičniju fazu borbe protiv ove epidemije. "S obzirom kao što smo rekli ranije nemamo lijeka niti cjepiva, a niti stečenog imuniteta kod naših građanki i građana pa jedino što nam preostaje je dosljedno poštivanje mjera stožera civilne zaštite", rekao je Beroš.
"Nastavno na ministra Beroša, rekao bih da zbilja ulazimo u kritično razdoblje kada moramo vrlo pažljivo promišljati naše poteze vezano uz proslavu predstojećih blagdana vezano uz proslavu predstojećih blagdana vezano uz posjećivanje i čestitanje Uskrsa. I sve ono drugo, odlaske u trgovine i tržnice moramo promišljati da imamo epidemiju koronavirusne infekcije i da se moramo ponašati u skladu s epidemiološkim preporukama", rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Podsjetio je na događaje u Domu za starije i nemoćne osobe u Splitu. "Imamo 11 pozitivnih među djelatnicima doma, a od 70 djelatnika je uzet bris i rezultati će se znati kasno večeras ili sutra ujutro i onda ćemo znati što s njima", dodao je Capak.
 Rekao je da se više neće događati da osobe koje su došle iz inozemstva i dobile mjeru samoizolacije istu prekidati i vraćati se na posao prije isteka jer se to zloupotrebljavalo te su se neki vraćali u petak, stavljeni u samoizolaciju i u nedjelju se vraćali natrag u inozemstvo. "Sada će im trebati potvrda da im je završena samoizolacija, a to će granična policija dobivati i elektronski", dodao je Capak.
Ministar Davor Božinović rekao je da je jučer stiglo pet autobusa s 82 hrvatska državljana i prema svima njima su poduzete mjere. Što se tiče rada trgovina i tržnica policija i državni inspektorat pojačano nadziru poštivanje mjera. Prema izvješćima nisu primijećene veće nepravilnosti. Dana su usmena upozorenja najčešće zbog nepridržavanja fizičkog razmaka između ljudi. Zahvali se i zaštitarima, rekavši da rade vrlo odgovoran posao.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.