Hrvatski radio

Radio Osijek

Besplatni međužupanijski prijevoz vlakom za studente

22.12.2020.

12:44

Autor: Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

Foto: - / -

Od prvog siječnja sljedeće godine međužupanijski prijevoz za redovite studente iz Osječko - baranjske županije bit će besplatan. Potvrđeno je to Ugovorom o sufinanciranju troškova javnog prijevoza vlakom koji su potpisali predsjednik Uprave HŽ - Putnički prijevoz Željko Ukić i župan Ivan Anušić.

Novi ugovor o sufinanciranju troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području Osječko-baranjske županije u Osijeku su danas potpisali  župan Ivan Anušić i predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz Željko Ukić. Naime, suradnja OBŽ i HŽ PP na ovom projektu počela je u siječnja 2019. godine. Studentima je sufinancirana cijena karte od strane HŽ Putničkog prijevoza i Osječko - baranjske županije, pa su studenti pokrivali 25% od stvarne cijena koštanja karata. No, na temelju danas potpisanog ugovora Županija će od 1. siječnja 2021. godine u potpunosti financirati troškove prijevoza redovitim studentima za mjesečne karte za 2. razred redovitih vlakova koje vrijede na dan kupnje prijevozne karte. Naravno, u cijenu mjesečne karte uračunat je popust HŽ Putničkog prijevoza od najmanje 50%.

Županija će sufinancirati i troškove kupnje pojedinačne karte redovitim studentima u iznosu 50% od redovite cijene od mjesta prebivališta do mjesta školovanja, tj. za sufinanciranje troškova pojedinačne karte polazno i/ili odredišno mjesto mora biti na području Županije. HŽ Putnički prijevoz će i tim studentima odobriti popust u iznosu 50% od redovite cijene pojedinačne karte.

"Cijena prijevoza vlakom i za studente koji kupuju mjesečnu kartu i koji kupuju pojedinačnu kartu bit će potpuno besplatna od 1. siječnja 2021. godine jer Županija u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom u potpunosti financira putničku kartu. Za tu namjenu u županijskom proračunu smo osigurali 300.000,00 kuna, a tijekom ove godine Upravni odjel za gospodarstvo izdao je ukupno 318 potvrda studentima za sufinanciranje prijevoza vlakom, od toga 59 potvrda za mjesečne karte i 259 potvrda za pojedinačne karate. Nadam se da ću i ova mjera, uz ostale županijske mjere koje imamo, poput besplatne školske kuhinje za učenike osnovnih škola, putničke karte za srednjoškolce i stipendije, olakšati njihovo studiranje, a isto tako se nadam da će po završetku studija implementirati svoja znanja i kreirati bolju i kvalitetniju budućnost hrvatskog istoka i Osječko-baranjske županije", rekao je župan Ivan Anušić.

Predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz Željko Ukić naglasio je kako je projekt sufinanciranja prijevoza studenata najbolje implementiran upravo u Osječko - baranjskoj županiji gdje će studenti imati pravo na besplatne i pojedinačne i mjesečne karte. Sastavni dio tog projekta je studentski vlak koji petkom kreće iz Zagreba u Osijek, a nedjeljom u obrnutom smjeru. Ta linija traje dva mjeseca i, unatoč korona krizi, izuzetno je dobro popunjena.

"Studenti koji su već izvadili potvrdu za akademsku 2020./2021. godinu moći će s postojećom karticom (pametnim profilom) na blagajnama HŽ-a izvaditi novi profil i tako si omogućiti besplatan prijevoz tijekom cijele godine. Ostali zainteresirani mogu se javiti Upravom odjelu za gospodarstvo, a procedura je zaista jednostavna i može se realizirati mailom. Potrebno je samo poslati potvrdu o prebivalištu (preslik osobne iskaznice) i potvrdu da su redoviti studenti", rekla je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ Ivana Katavić - Milardović.
Na upit novinara župan Ivan Anušić je rekao da je projekt rekonstrukcija zgrade glavnog željezničkog kolodvora u Osijeku u tijeku, a za njega je zadužena HŽ Infrastruktura. Pri kraju je postupak odabira izvođača, a projekt je vrijedan nešto više od 35 milijuna kuna. Isto tako, više nema prepreka da se realizira projekt izgradnje podvožnjaka na cesti sv B. L. Mandića u Osijeku, odnosno na križanju te ceste s željezničkom prugom. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je osiguralo sredstva za iduću godinu za realizaciju projekta, a Grad Osijek u suradnji s Hrvatskim cestama trebao je osigurati projektnu dokumentaciju s važećom građevinskom dozvolom.

/priopćenje OBŽ/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.