Hrvatski radio

Radio Osijek

Besplatni školski obroci za sve osnovnoškolce

09.11.2021.

11:57

Autor: Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

Foto: - / -

Dva nova projekta iz alternativnih izvora financiranja koji će upotpuniti već postojeći projekt besplatnih školskih obroka u Osijeku predstavljena su na današnjoj konferenciji za novinstvo koju je sazvao osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić predstavio je projekte koji čine nadopunu već postojećeg projekta Grada i Županije, a koji osiguravaju kvalitetniju prehranu za učenike i smanjuju udio financijskih sredstava koje Grad Osijek izdvaja iz svog proračuna za besplatne školske obroke za sve osnovnoškolce.

„Kao što sam i ranije najavljivao na sve načine ćemo se truditi pronaći alternativne načine financiranja za projekte. Tako sa zadovoljstvom mogu reći kako se ove godine na projekt „Škole jednakih mogućnosti“ uključilo do sada najveći broj škola kojima smo osnivači, njih 19. Ovim projektom smo putem Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike iz Fonda europske pomoći osigurali gotovo milijun kuna za djecu iz obitelji koje su uglavnom korisnici prava na dječji doplatak. Na taj način izravno smo u proračunu Grada Osijeka uštedjeli milijun kuna koje ćemo moći raspodijeliti na neke druge važne projekte“, istaknuo je gradonačelnik Radić na konferenciji za novinare.

Drugi veliki projekt koji se odnosi na besplatne obroke je projekt koji smo proveli u suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Riječ je o „Školskoj shemi voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda“. U tom projektu sudjeluju sve osnovne škole s područja Grada Osijeka odnosno 21 škola. Cilj ovog projekta je promicanje zdrave prehrane odnosno povećan unos voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda. Za tu namjenu Agencija je Gradu Osijeku za ovu školsku godinu za 21 školu odobrila iznos od 512 tisuća kuna.

Dakle, kroz ova dva projekta „Škole jednakih mogućnosti “ i u suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dobili smo iz dva vanjska izvora za ovu namjenu sa 1,5 milijuna kuna. Primjerice u 2021. godini smo za besplatne obroke osigurali preko 3 milijuna kuna u gradskom proračunu, što će se sada nakon ovoga iznosa i smanjiti. Pored toga smo podigli kvalitetu prehrane u školama i obuhvatili najveći broj osnovnih škola do sada sa ovim projektima na području Grada Osijeka.“-zaključio je osječki gradonačelnik, te najavio da će se u suradnji s Vladom Republike Hrvatske 7. prosinca ove godine Grad Osijek uključiti i u projekt „Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka“.

/tekst web stranica Grada/

Školski obroci Grad Osijek

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.