Hrvatski radio

Radio Osijek

Bespovratnim sredstvima do reciklažnog dvorišta

19.01.2018.

12:46

Autor: Radio Osijek/Hina

S potpisivanja ugovora u Vukovaru/Foto: HRT

S potpisivanja ugovora u Vukovaru/Foto: HRT

Foto: - / -

Vukovarsko-sijemska županija uskoro će imati pet reciklažnih dvorišta. Nakon Županje, Iloka, Starih Jankovaca i Borova, najnovije će biti u Nuštru, a načelnik općine Hrvoje Drinovac i resorni ministar Tomislav Ćorić potpisali su u ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za njegovu izgradnju.

Projekt izgradnje reciklažnog dvorišta u Nuštru vrijedan je 3,2 milijuna kuna, od čega se 85 posto financira iz fondova Europske unije.
"Vukovarsko-srijemska županija u kontekstu izgradnje reciklažnih dvorišta pokazuje dobar rezultat i vjerujemo da će one jedinice lokalne samouprave u ovoj županiji koje imaju kapacitete također u bliskoj budućnosti izgraditi svoja reciklažna dvorišta", rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te dodao da je kroz javni poziv za sufinanciranje projekata izgradnje reciklažnih dvorišta u Hrvatskoj dostupno 214 milijuna kuna. Najavio je kako se idućega tjedna otvara javni poziv za iskazivanje interesa za nabavku spremnika, a taj su natječaj, rekao je, jedinice lokalne samouprave ocijenile jednim od najzanimljivijih. "Očekujemo jako veliki interes, kao i da ćemo već ove godine biti puno spremniji za kreiranje i realizaciju koncepta cirkularne ekonomije", poručio je ministar Ćorić.
Rekao je i da se po podacima s kraja 2016. u Hrvatskoj odvaja 27 posto otpada te se sada očekuje "ključni iskorak" kako bi se ostvario plan da se do 2020. u državama EU reciklira ili kompostira više od 50 posto otpada.
Prema riječima načelnika općine Nuštar Hrvoja Drinovca, izgradnja reciklažnog dvorišta puno će značiti za tu općinu s oko 1.700 kućanstava.
Prije potpisivanja ugovora, ministar Ćorić sastao se s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem, koji je u izjavi novinarima rekao da županija mora pojačati aktivnosti želi li ostvariti zacrtane planove gospodarenja otpadom. "Od 2012. do sada učinjen je niz propusta i sada, da bismo stigli napraviti sve što je potrebno, moramo ubaciti u puno jaču brzinu", kratko je rekao Galić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.