Hrvatski radio

Radio Osijek

Betlehemsko svjetlo - svjetlo mira, ljubavi i nade u Osijeku

17.12.2018.

17:32

Autor: Ksenija Zelenić

fotografija Ksenija Zelenić

fotografija Ksenija Zelenić

Foto: - / -

Izviđači Slavonskog hrasta u Linzu u Austriji preuzeli su betlehemsko svjetlo i donijeli ga u Osijek, a među prvim mjestima na kojima će ga predati i omogućiti građanima da u svoje domove ponesu svjetlo mira, ljubavi i nade je osječka vodenica.

Tradiciju donošenja betlehemskog svjetla izviđači svijeta njeguju 30 godina. Priča ide ovako - jedna je žena, na državnoj televiziji Austrije, poželjela za Božić nešto posebno, betlehemsko svjetlo podijeliti svojim prijateljima, kao što ga je i ona dobila. Doneseno svjetlo bilo je u katedrali Beča i ondje su građani došli svijećama i lampašima po dijelić Betlehema. Osječki izviđači već 25 godina donose svjetlo. Ove su godine išli po njega u Linz. Iz Austrije je stiglo u Zagreb, potom u Đakovo, a večeras je svjetlo mira i ljubavi stiglo na osječku vodenicu. Bit će ono preneseno i u crkvu Svetog Mihovila u Tvrđi, te na Jugu 2. Poruka je izviđača kako svatko u svjetlosti svijeća može pronaći svoj mir, nadu i ljubav, a svatko tko želi bio betlehemskog svjetla može ga potražiti na spomenutim mjestima. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.