Hrvatski radio

Radio Osijek

Bez jezičnih barijera u razvoju prekograničnog turizma s Mađarskom

29.03.2022.

13:53

Autor: HRT Radio Osijek

manjine kao mostovi

manjine kao mostovi

Foto: M.Kralj / Radio Osijek

U organizaciji županijske Turističke zajednice u Osijeku je održana panel rasprava ,,Turizam bez granica-razvoj zajedničkih turističkih proizvoda Hrvatske i Mađarske'' osmišljena u sklopu europskog projekta "Manjine kao mostovi među zajednicama". Razgovaralo se o novim načinima razvoja turizma u prekograničnom te jednom od većih izazova-jezičnoj barijeri i ulozi koju u povezivanju mogu imati manjinske zajednice Hrvata i Mađara.  

Kako razviti zajednički turistički proizvod u jednom iznimno bogatom prekograničnom području s puno turističkih i kulturnih resursa te riješti jezičnu barijeru, bile su teme su koje su okupile timove s obje strane granice.  Cilj je ovog susreta razmotriti mogućnosti, važnost i potencijal razvoja turizma u prekograničnom području. I Osječko–baranjska županija i susjedna Županija Baranja u Mađarskoj kontinuirano rade na razvoju i jačanju kapaciteta kontinentalnog turizma, a time i privlačenja turista izvan matične države. Kako je jedan od osnovnih izazova za jačanje turističkog tijeka između Mađarske i Hrvatske upravo jezična barijera, cilj je povećanje tijeka informacija između turističkih dionika i medija u Osječko-baranjskoj županiji i Županiji Baranja, s naglaskom na promociju i informiranje o turističkim događanjima tijekom godine, ističu organizatori.

U rekordnoj 2019. županija Baranya imala je oko 700 tisuća noćenja, Osječko-baranjska 230 tisuća, iznimno su to zanimljivi podaci, istaknuto je na skupu, jer, kroz zajedničke projekte, očekujemo prelijevanje tih gostiju koji bi na destinaciji proveli i veći broj dana.

Turistička zajednica Osječko-baranjske županije nositelj je projekta „Manjine kao mostovi među zajednicama“, koji je financiran kroz EU Interreg Program prekogranične suradnje Mađarska–Hrvatska 2014-2020. Partneri su Hrvatska samouprava iz Pečuha koja predstavlja hrvatsku manjinu u Mađarskoj, Zsolnay  kulturna četvrt iz Pečuha te Demokratska zajednica Mađara Hrvatske.


manjine kao mostovi

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.