Hrvatski radio

Radio Osijek

Bez promjena u upravi Iktusa

18.01.2020.

13:40

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

"Godina, koja je iza nas, bila je teška i uspješna. Teška jer smo praktično ušli u nju s financijskim planom koji nam nije omogućavao puno prostora ali smo ipak uspjeli osigurati sve temeljne funkcije kluba", rekao je predsjednik Veslačkog kluba Iktus Daniel Srb.

Daniel Srb ponovno je izabran za predsjednika Veslačkog kluba Iktus i odluka je bila jednoglasna na skupštini na kojoj je bilo nazočno 28 od ukupno 33 člana. Srb je najavio povlačenje, no i na skupštini je izjavio kako to ne bi bilo dobro prihvaćeno s obzirom na aktualno stanje u najtrofejnijem osječkom sportskom društvu. Ponovio je kako osječki veslači zajednički moraju pronaći nove i mlade ljude koji će nastaviti voditi klub, a sadašnja će se uprava povući čim se riješe problemi smještaja veslačkoga doma te pojave kandidati za novo vodstvo."Ozbiljno nas je pogodila i zabrinula najava mogućnosti prodaje zgrade, odnosno pitanje budućnosti kluba i funkcioniranje u ovom prostoru. Mi, kao klub, moramo osigurati mogućnost za trening za sve veslačice i veslače, spremišta za čamce i tako dalje, dakle bez toga jednostavno nema kluba, nema veslanja, zbog toga nas je cijeli taj problem dosta teško pogodio ali smo uspjeli kroz razgovore sa Saponijom i Gradskom upravom osigurati i daljnje funkcioniranje kluba u ovom prostoru s ciljem da se trajno riješi problem zgrade veslačkog doma. Ipak smo uspjeli osvojiti jednu veliku europsku medalju - praktično tu imamo kontinuitet osvajanja i velikih europskih svjetskih medalja, a isto tako na nacionalnom prvenstvu uvijek imamo i u svjetskoj konkurenciji nekoliko zlatnih medalja. 

Kada govorimo o zgradi Kluba, trenutno je dogovoreno i potpisani su sporazumi da tijekom ove godine u potpunosti možemo koristiti zgradu. Grad je preuzeo na sebe financiranje i režije za ovu godinu te vjerujem da će se naći neko rješenje bilo kroz rješavanja odnosa između Grada, Saponije i Kluba u ovoj godini, bilo osiguravanje nekog drugog novog prostora koji se sigurno neće moći u jednoj godini osigurati ali može biti jedno dugotrajno rješenje, dakle gradska uprava, gradonačelnik, zamjenica gradonačelnika i svi su rekli u nekoliko navrata da stoje iza Iktusa te će se pobrinuti da imamo primjerene uvjete za rad. To nije jednostavan proces i ne može se trenutno riješiti, svjesni smo toga, ali činjenica je da postoji najava i u Gradu, a isto tako i od župana Anušića da će se taj problem riješiti, da ne moramo brinuti. Nama to daje s jedne strane ohrabrenje da možemo dalje normalno raditi i funkcionirati, ali isto tako bit će to pitanje koje ćemo mi stalno poticati i tražiti rješenje tog problema", naglasio je Daniel Srb.

Govoreći o planovima za 2020. godinu Srb ističe sjajne mlađe seniore a tu su Anton i Patrik Lončarić, te Ivan-Ante Grgić koji su i ove godine osvojili medalje. "To je praktično već treća godina zaredom da oni osvajaju europske, svjetske medalje te od njih očekujemo i korak više u ovoj godini jer oni to mogu, treniraju i za to su spremni, pa vjerujem da će se to dogoditi.
Istina je da mi trebamo mlađih trenera. Prije nekoliko godina imali smo situaciju da su svi treneri bili stariji od 50 godina, dakle jednostavno mi moramo i osigurat ćemo vjerojatno još jednog mlađeg trenera što znači praktično i novu perspektivu i za mlade ljude koji se odlučuju biti treneri, ali i za Klub te mlade veslačice i veslače", rekao je predsjednik VK Iktus Daniel Srb.

Iktus je dodijelio posebne nagrade najboljim veslačima za 2019. godinu - braća Lončarić i Ivan-Ante Grgić dobili su velike plakete za osvojeno srebro na Europskom prvenstvu u Grčkoj na kojem su nastupili u četvercu bez kormilara pod vodstvom Jasminke Kraljević-Čolić te uz veslača Fabija Ipsu iz Pule. Srebrnjacima su nagrađeni seniorski prvaci Hrvatske- četverac s kormilarom u kojem su veslali David Šain, Ivan-Ante Grgić, Patrik Lončarić i Anton Lončarić te kormilarka Emilija Arvaj i dvojac bez kormilara u kojem su naslov prvaka Hrvatske osvojili laki seniori Dino Belić i Marin Kovač. Prigodne darove i čestitke primili su mladi veslači koji su bili najredovitiji na treninzima- Karlo Paunović, Ivor Janković, Leo Jakšetić, Lovro Roguljić, Petar Jukić i Ivan Sabolek. 

Najveći je pljesak i riječi ohrabrenja dobio Matko Tomac, jedan od najmlađih veslača koji je nedavno teško stradao prilikom čišćenja splavi, a danas se prvi put pojavio na treningu. Klub mu je obećao maksimalnu potporu, a članovi skupštine izrazili želju da što uspješnije završi oporavak i vrati se u čamac.  

Posebno je bilo svečano proglašenje zaslužnih članova Veslačkoga kluba Iktus. Zaslužnim članovima proglašeni su Zlatko Kovač, Damir Marković, Branko Draganić i Željko Betlehem. Priznanje je primio i Stjepan Pofuk koji je zaslužnim članom proglašen u 2018. godini, no nije ga mogao preuzeti prije godinu dana. Zlatko Kovač bio je dugogodišnji veslač i član klupske uprave, a Željko Betlehem bio je među prvim Iktusovim juniorskim reprezentativcima bivše države te osvajač prve seniorske zlatne medalje u bivšoj Jugoslaviji. Betlehem je, kako kaže, aktivan i danas i svakodnevno trenira još od 1973. godine. Osvojio je veliki broj veteranskih medalja i u posljednje se vrijeme aktivirao kao trener Davida Šaina. Damir Marković u Iktusu je 46 godina, a najveći dio tih godina proveo je kao trener koji je odgojio brojne generacije osječkih veslača i veslačica. Najduži staž u klubu ima pak inženjer Branko Draganić koji je izjavio kako je u veslanju od 1958. godine. Najviše se istaknuo kao tehnička potpora klubu u kojem ga svi zovu "majstorom", a godinama je bio i logističar - voditelj klupskih posada na različita natjecanja.

Posebno je priznanje dobio i Dražen Jalovičar, dugogodišnji voditelj restorana u klupskoj zgradi koji je uvijek bio na raspolaganju članovima kluba te su ga mnogi smatrali pridruženim članom, a sada je novopečeni umirovljenik.  

Skupština je prihvatila i financijski plan za 2020. godinu prema kojem bi klub imao proračun od 680 tisuća kuna od čega više od polovice izdvaja Grad Osijek, dok se od Osječko-baranjske županije, sponzora i članarina planira potpora od 210 tisuća kuna. U sportskom je planu cilj pojačati nekada najjači segment kluba, a to su redovi juniora i mlađih juniora te se po rezultatima na državnom prvenstvu učvrstiti među tri najjača hrvatska kluba. Očekuje se kako će i ove godine Iktus ostvariti i zapažene rezultate u hrvatskoj veslačkoj reprezentaciji u kojoj će sigurno biti mjesta za Patrika i Antona Lončarića, Ivana-Antu Grgića i Davida Šaina, a izbornik reprezentacije zadovoljan je i napretkom mladog Frane Škoje koji bi mogao postati dobro pojačanje juniorskom dijelu reprezentacije. 

Uz predsjednika Daniela Srba jednoglasno su danas izabrani i članovi Predsjedništva kluba- Branko Kovač, Vladimir Krajnović, Branimir Srb, Davor Brust, Zdravko Pavić, Boris Čagalj i Mario Štimac. U Nadzornom su odboru Mario Staščik, Branimir Pekić i Ana Sanseović dok je predsjednik Skupštine i sljedeće dvije godine Davor Lončarić.  

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.