Hrvatski radio

Radio Osijek

Bez vode nema komaraca !

04.04.2016.

12:03

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tvrtka Pestrid, Osijek i Odjel za biologiju u suradnji s jedinicama lokalne samouprave u Osječko-baranjskoj županiji, provode projekt trajnog informiranja i educiranja pučanstva edukativnim plakatima - "Što napraviti kako bi komaraca u Vašem dvorištu bilo manje?".

Ukazuju na uklanjanje svih potencijalnih žarišta koji pogoduju razvoju ličinki komaraca. Najbolje rješenje u zaustavljanju molestirajućeg djelovanja komaraca na ljude je djelovati preventivno. Osim provedbe monitoringa komaraca i mjera suzbijanja, iznimno je važna edukacija stanovništva jer i ono može značajno smanjiti brojnost komaraca primjenom nekih postupaka i radnji oko kuće. Svojim odgovornim ponašanjem mještani mogu uvelike doprinijeti smanjenju brojnosti komaraca na način da svoj okoliš održavaju čistim te da redovito prazne sve posude s vodom i uklone nepotrebne predmete iz okoliša u kojima se može zadržavati voda (kante, burad, limenke, igračke, staklenke, automobilske gume i sl.). Važno je zapamtiti da bez stajaće vode nema komaraca!

Kako je nedavno izvijestila glasnogovornica Odjela za biologiju Mirta Sudarić Bogojević, uvidom u vodostaje rijeke Drave kod Osijeka (-50 cm) i Dunava kod Batine (115 cm) na dan 1. travnja 2016. godine, vidljivo je da je vodostaj nizak s tendencijom stagniranja u narednim danima, što za posljedicu ima izostanak plavljenja inundacijskog i poplavnog prostora uz Dravu i Dunav, a s tim u vezi i nepostojanje velikih aktivnih legala komaraca. U svrhu dobivanja uvida u brojnost komaraca na području Grada Osijeka ali i šire, tijekom 2016. godine intenzivno će se provoditi poslovi monitoringa komaraca uz istovremeno unaprjeđenje cijelog ekspertnog sustava.

• Sva potencijalna legla ličinki u gradu i okolici pratit će se na dnevnoj osnovi, a izvid poplavnog područja započeo je unatrag mjesec dana i kontinuirano se nastavlja.

• Jučer su potvrđena 3 mala aktivna legla u sjeverozapadnom dijelu Grada Osijeka na ukupnoj površini od maksimalno 3 ha gdje je zabilježen vrlo mali broj ličinki od 1. do 3. stadija.

• Nalog za larvicidni tretman tih legala je u pripremi i suzbijanje ličinki će trebati obaviti u roku 48 sati od izdavanja naloga.

• Ukoliko se u sljedećim danima nastavi trend povišenih temperatura zraka u Osijeku kako najavljuju u DHMZ, vjerojatnost za isušivanjem preostalih malih vodenih staništa kao potencijalnih legala poplavnih komaraca bit će veća. 

• Dva puta mjesečno metodom CDC-klopke uz suhi led kao atraktant uzorkovati će se odrasli komarci na 16 postaja u Gradu. Prvo uzorkovanje predviđeno je 18. travnja 2016.

• Svakoga drugoga dana, počevši od sredine svibnja, na 9 postaja u Gradu mjerit će se brojnost odraslih komaraca metodom „čovjek-aspirator“.

• Posebna pozornost biti će usmjerena i na praćenje brojnosti i širenja tigrastog komarca - vrsta Aedes albopictus na području Grada Osijeka i okolice. Kako je riječ o vrsti od velikog javnozdravstvenog značenja - jer je mogući prenositelj različitih bolesti odnosno njihovih uzročnika: Zika virus, virus Dengue ili Chickungunya virus, najvažnije je brzo reagirati i provesti pravovremene akcije suzbijanja komaraca vrste Aedes albopictus na infestiranom području. Sanacija legala i redukcija odraslih jedinki tigrastog komarca iz okoliša prvi je korak kontrole i te vrste komaraca na čemu će se i ove godine sustavno raditi.

• Prve ovipozicijske klopke (koje služe za praćenje brojnosti jajašaca tigrastog komarca) bit će postavljene 22. travnja 2016. na 20-ak strateški odabranih lokacija u Gradu, ali i izvan granica Grada s posebnim praćenjem situacije u južnim dijelovima Grada Osijeka gdje je 2015. godine prvi puta zabilježena pojavnost tigrastog komarca (Brijest, Industrijska zona), te u Čepinu gdje je populacija tigrastog komarca prošle godine ustaljena, ali i uspješno kontrolirana larvicidnim i adulticidnim tretmanima suzbijanja.

• Od srpnja će se uvesti i tzv. BG Sentinel klopke koje će pratiti dinamiku brojnosti odraslih tigrastih komaraca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.