Hrvatski radio

Radio Osijek

Biciklima od EU projekta do EU projekta

12.05.2022.

14:04

Autor: HRT Radio Osijek/HINA

biciklima do Eu projekata

biciklima do Eu projekata

Foto: M.Kralj / Radio Osijek

Biciklima od EU projekta do EU projekta, događanje je koje je, u povodu Dana Europe i Europske godine mladih, u Osijeku organizirala Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije. Tijekom biciklijade, sudionike su upoznali s 12 projekta financiranih EU sredstvima.

Za razvojne projekte na području Osječko-baranjske županije do kraja ožujka ugovoreno je 7,2 milijardi kuna iz EU fondova, a samo na području Osijeka provode se projekti vrijedni više od milijardu kuna, rečeno je uoči obilaska pojedinih projekata. Župan Ivan Anušić ustvrdio je kako su europski fondovi jedna od prednosti ulaska u EU i prilika koja se mora iskoristiti, u čemu je naša županija jedna od predvodnica u Hrvatskoj. Napomenuo je kako se velik broj bitnih projekata, koji se u ovome trenutku realiziraju, sufinancira novcem tih fondova, među kojima su osječki Gospodarski centar i novi sajamski prostor, Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, sustavi navodnjavanja te nova zgrada osječke 1. gimnazije za koju će se uskoro potpisati ugovor. "To su projekti od značaja za razvoj gospodarstva, poljoprivrede, poduzetništva, znanosti i obrazovanja, svega što će utjecati na povećanje kvalitete života na ovome području", poručio je Anušić.

Pročelnica gradskog Upravnog odjela za programe EU Kornelija Mlinarević rekla je kako taj odjel trenutno realizira projekte vrijedne preko 300 milijuna kuna, a ukupan gradski sustav, koji uključuje i gradska poduzeća poput Gradskog prijevoza putnika i osječkog Vodovoda, provodi projekte vrijedne više od milijardu kuna. "Imamo dosta spremnih projekata, a popis prioriteta ovisit će o tome kako će se odvijati dinamika natječaja i koliko će sredstava biti potrebno izdvojiti za sufinanciranje iz gradskog proračuna", navela je Mlinarević.

Ravnatelj Županijske razvojne agencije Denis Ćosić istaknuo je da žele pokazati mladima benefite uključivanja i prijava projekata na EU fondove, da i sami pokažu inicijativu i da znaju kako treba računati na europska sredstva koja mogu značajno povećati kvalitetu života na ovim prostorima.

biciklima do Eu projekata

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.