Hrvatski radio

Radio Osijek

Biciklistička staza od Gata do Kitišanaca

23.02.2021.

13:50

Autor: Radio Osijek

Biciklistička staza od Gata do Kitišanaca

Biciklistička staza od Gata do Kitišanaca

Foto: - / -

Biciklističkom stazom duljine 4,2 kilometra povezana su belišćanska prigradska naselja Gat i Kitišanci. Izgrađena je u sklopu EU projekta „Mobilnost u gradu Belišću” koji je dio mrežnog projekta unaprjeđenja mobilnosti na području Urbane aglomeracije Osijek.

Staza prati državnu cestu D34 od Ulice kralja Zvonimira u Gatu i u Kitišancima se, nakon izlaska iz naselja, uključuje na županijsku cestu do Belišća, a potom je kroz izgrađene biciklističke staze u Belišću povezana s mrežom biciklističkih staza i više alternativnih pravaca koji vode do sjedišta urbane aglomeracije – grada Osijeka.

Kako je istaknuto na završnoj konferenciji u Kitišancima, izgradnjom biciklističke staze povećava se sigurnost i protočnost u gradskom i prigradskom prometovanju, dostupnost obrazovnih, zdravstvenih i ostalih javnih sadržaja u Belišću kao i turistička atraktivnost biciklističkih ruta na području Urbane aglomeracije Osijek.

Stazu je vožnjom od Gata do Kitišanaca otvorila skupina bicikilista, a zamjenica belišćanskog gradonačelnika Ljerka Vučković rekla je kako je projekt vrijedan 6,4 milijuna kuna, od čega su 55% sredstva Europske unije. Izrazila je nadu da će ovo rješenje pridonijeti sigurnosti u prometu jer je na ovoj dionici državne ceste D43, nažalost, bilo i smrtnih slučajeva, zbog čega je posebno važno imati uređenu mrežu biciklističkih staza. S druge strane, mladima će nova staza puno značiti u ljetnim mjesecima radi dolaska na belišćanske bazene.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.