Hrvatski radio

Radio Osijek

13:39 / 05.06.2020.

Autor: Stjepan Filipović

Biološka raznolikost uz Dunav i Dravu

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

U sklopu projekta Zelene staze Dunava i Drave u Belišću je održan okrugli stol "Biološka raznolikost uz Dunav i Dravu". Područje provedbe projekta višestruko je zaštićeno u sklopu ekološke mreže Natura 2000, Regionalnog parka Mura-Drava i Zaštićenog krajobraza Erdut.

Svrha projekta je stvoriti okvire za revitailizaciju projektnog područja kroz turistički razvoj temeljen na prirodnoj baštini, a to će donijeti socijalne, ekonomske i ekološke dobrobiti lokalnom stanovništvu i zajednici. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
"Grad Belišće je izgradio hostel, sada nas još čeka opremanje, uredili smo edukativnu stazu koja je u punoj funkciji.kroz postavljene uređaje koji prate posjetitelje vidimo da ima jako puno ljudi na stazi. Bilo ih je od samog završetka staze kao da su ljudi, kroz koronavirus prepoznali što znači priroda, šuma i Drava. Nadamo se da će tako biti i u budućnosti", rekla je zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković.
"U općini Erdut potoje dijelovi netaknute prirode, a izgradnjom 14,5 kilometara staze od Erduta do Aljmaša zalazimo u srce prirode, prostora Dunava, koju će ugroziti prisutnost čovjeka. Ako sada nemamo ni jednog čovjeka u tom prostoru, otvaranjem staze svakodnevno ćemo ovdje biti prisutni što znači da ćemo ostaviti komad smeća ili ubrati cvijet, time već utječemo na okoliš", naglasio je zamjenik predsjednika Turističke zajednice općine Erdut Darko Barjaktarević.
Grad Belišće i Općina Erdut imaju jak biološki i kulturološki potencijal i tu će se turizam vrlo brzo razviti. Jako veliki potencijal su rijeke i riječni turizam, gastro turizam, ali i prirodna baština , jer područja uz rijeku Dravu i Dunav obiluju vrlo bitnim biološkim segmentima. Priroda od nas traži samo da ju štitimo te koristimo na održivi način tako da turizam s održivim korištenjem prirodnih resursa nije problem", istaknula je stručna suradnica u Udruzi za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek Kristina Kovačević
Projektom, koji se provodi godinu dana povezana je cijela Osječko - baranjska županija s obje strane Drave uključujući i rijeku Dunav. Nakon duge pripreme, vrijeme je za realizaciju dijelova projekta koji se odnose na različita događanja među kojima je i Dan raznolikosti. Projekt se provodi do kraja rujna, a organizatori se nadaju da će ga uspjeti do kraja provesti.

Ljerka Vučković

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.