Hrvatski radio

Radio Osijek

Biomasa postaje nova nafta i novo zlato

23.05.2022.

13:19

Autor: Radio Osijek / Krunoslav Inhof

Tematska radionica "Lanci vrijednosti u bioekonomiji"

Tematska radionica "Lanci vrijednosti u bioekonomiji"

Foto: Radio Osijek/KI / HRT

Poljoprivredna biomasa, koja je prije bila samo nusproizvod, može biti izvor niza novih proizvoda ali i energije - zaključak je dvodnevne tematske radionice "Lanci vrijednosti u bioekonomiji" u organizaciji Hrvatske poljoprivredne komore, Energetskog instituta Hrvoje Požar i Osječko-baranjske županije.

Nove tehnologije i načini proizvodnje energije, te povećanje samodostatnosti teme su radionice koja se održava u Osijeku, a korištenje biomase kao sirovine jedan od načina kako u današnjim vremenima pokriti troškove ulaganja u poljoprivredu - istaknuo je član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić: "S obzirom na to da se nalazimo u trenucima kada je došlo do teških situacija u proizvodnji zbog koronavirusa i rata u Ukrajini, postalo je nemoguće u poljoprivredi proizvoditi na stari način kako se do sada radilo. Morat ćemo primijeniti ono što se u Europi radi već duži niz godina, a to je proizvodnja energije iz biomase. Razlog je što su inputi otišli višestruko gore. Ono što smo do sad radili, a to je proizvodnja hrane za ljude, mora se mijenjati radi opstojnosti hrvatskog poljoprivrednika tako da ćemo morati početi proizvoditi i energiju. Energija se može proizvesti iz biomase, dakle sve ono što danas imamo na poljima. Možda je ovo jedina slamka spasa da bi opstala proizvodnja hrane u Slavoniji", rekao je Brlošić.

Mato Brlošić

Mato Brlošić

Mato Brlošić

Foto: Radio Osijek/KI / HRT

Biljana Kulišić iz Energetskog instituta Hrvoje Požar istaknula kako se iskorištavanjem biomase višestruko povećava vrijednost primarne proizvodnje: "Ono što ćemo 2 dana pričati je proizvodnja hrane uz korištenje sekundarne biomase za čitavi niz novih proizvoda. Za svaki od njih ima poseban lanac vrijednosti, tako od grožđa nakon proizvodnje vina možete raditi još 5-6 proizvoda koji mogu povećati vrijednost primarne proizvodnje."

Voditeljica EU projekata Zeleno-energetske zadruge Lucija Nađ dodala je kako poljoprivredna biomasa podrazumijeva i kukuruzovinu, slamu, energetske usjeve, miskantus, ljuske oraha, suncokretove sjemenke, rezidbene ostatke, komina masline i još puno toga.

Biljana Kulišić

Lucija Nađ

Tematska radionica "Lanci vrijednosti u bioekonomiji"

Tematska radionica "Lanci vrijednosti u bioekonomiji"

Foto: Radio Osijek/KI / HRT

Osječko - baranjski dožupan Josip Miletić zahvalio je sudionicima konferencije i dodao kako je velika stvar svjedočiti novim idejama i novim stvarima koje se rade u poljoprivredi: "Kvalitetno korištenje resursa koje imamo ključ je razvoja našeg gospodarstva i općenito da budu kvalitetniji i naši proizvodi isto tako i kvaliteta življenja."

Josip Miletić

Galerija
Jospip Miletić, Foto: Radio Osijek/KI/HRT
Tematska radionica "Lanci vrijednosti u bioekonomiji", Foto: Radio Osijek/KI/HRTTematska radionica "Lanci vrijednosti u bioekonomiji", Foto: Radio Osijek/KI/HRTTematska radionica "Lanci vrijednosti u bioekonomiji", Foto: Radio Osijek/KI/HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.