Hrvatski radio

Radio Osijek

BIOS dobio novu visokotehnološku opremu

06.12.2022.

16:57

Autor: HRT Radio Osijek

Novoopremljeni laboratorij

Novoopremljeni laboratorij

Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

U prostoru osječkog Poduzetničkog inkubatora BIOS-a otvoren je novi hardverski laboratorij koji je opremljen s pet visokotehnoloških 3D printera. Oni će omogućiti korisinicima besplatne usluge korištenja kako bi mogli razvijati inovativne i tehnološke projekte na brži i jeftiniji način


Poduzetnički inkubator BIOS Centar za poduzetništvo Osijek osnovan je 1997. godine kao neprofitna udruga čiji su osnivači lokalni poduzetnici i profesori Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, a uz potporu grada Osijeka i Osječko baranjske županije. Od tada kroz njegove prostore prošlo više od tisuću start-up tvrtki koji su tek zakoračile na tržište. Omogućeno im je stjecanje znanja i vještina i poslovanje uz niske troškove. Korisnici osječkog BIOS-a od sada će imati još bolje uvjete poslovanja, jer je suvremenim 3D printerima opremljen novoobnovljeni laboratorij. "Time će se našim poduzetnicima koji razvijaju inovativne i tehnološke projekte omogućiti brži i jeftiniji način izrade serija manjih proizvoda i razvoj svojih prototipova", rekao je direktor osječkog Poduzetničkog inkubatora Tihomir Pejin. Kazao je da je u prostoru BIOS-a trenutačno smješteno 40 start-up tvrtki s 250 zaposlenih, a u sklopu inkubatora virtualno je prisutno još 60 tvrtki. 

Otvarajući novoobnovljeni i suvremeni laboratorij ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovoranje EU projekata Dragan Jelić rekao je da je to nastavak projekta rekonstruiranja i opremanja zgrade BIOS-a. Dodao je da su grad Osijek i Osječko - baranjska županija prvaci u povlačenju europskih sredstava. "Na području županije se provodilo ili se provodi 115 europskih projekata vrijednih preko 2,3 milijarde kuna od čega 45 u Osijeku", istaknuo je Jelić. 

Zadovoljstvo otvaranjem suvremenog laboratorija iskazao je i zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin, te napomenuo da je 515 tisuća kuna koliko je u projekt uložio grad Osijek, "tek mali dio od ukupnog iznosa od 4,2 milijuna kuna". "Središte smo IT industrije i razvoja novih tehnologija u Hrvatskoj uspoređujući to s brojem stanovnika", rekao je Vulin. Rekao je da će se i dalje ulagati u tu industriju koja se najbrže razvija, te dodato da će se kroz godinu dana dovršiti sredšinji objekt u IT parku, a provodi se i pilot projekt gradsko-poduzetničkih stipendija koje su usmjerene u STEM područje što je dobar temelj za razvoj novih tehnologija i uspješnih poduzetničkih priča. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.