Hrvatski radio

Radio Osijek

Biraj Bolje uz referendum Narod odlučuje

08.05.2018.

12:54

Autor: Željko Kovačević

foto Ž. Kovačević

foto Ž. Kovačević

Foto: - / -

Politička stranka Biraj Bolje prva je politička platforma u Osijeku koja će podržati nacionalnu referendumsku inicijativu o promjeni izbornog zakona „Narod odlučuje” - istaknuo je na konferenciji za novinare u Osijeku predsjednik stranke Biraj Bolje i osječki gradski vijećnik Kristijan Šimičić.

Cilj je referendumske inicijative promjena izbornog zakona kroz uvođenje 3 preferencijalna glasa bez praga od 10%. Tako bi se glasačima omogućilo da izravno biraju zastupnike umjesto da u Sabor, kao dosada, odlaze oni čija su imena na prvim mjestima izbornih lista. Biraj Bolje stoji i iza prijedloga za dopisno i elektroničko glasovanje, uobičajeno u većini zemalja Europske unije te se zauzima za smanjenje broja zastupnika u Saboru sa 151 na maksimalno 120 zastupnika, čime će se ostvariti ušteda veća od 120 milijuna kuna u jednom mandatu.

Biraj Bolje je i protiv, kako su ga nazvali, "etno biznisa" koji omogućuje predstavnicima manjina da izravno svojim glasovima utječu na donošenje proračuna i sastavljanje Vlade. Traže i da se izborne jedinice urede u odnosu na stvarno stanje birača i granice županija što je preporuka Ustavnog suda još od 2010. - "... na što su se namjerno oglušile sve Vlade dosada jer bilo kakve izmjene narušavaju njihovu političku dominaciju." – ističu u stranci Biraj Bolje. Time će se, tvrde oni, smanjiti izborni prag s 5% na 4% te broj propalih glasova na svakim izborima.

Šimičić, predsjednik stranke Biraj Bolje i gradski vijećnik pozvao je gradonačelnika Osijeka Ivan Vrkića da pokaže kako je stvarno nezavisni gradonačelnik:
"Pozivam gradonačelnika Osijeka, gospodina Vrkića, da podrži referendumsku inicijativu i da slijedi primjer mnogih gradova u Hrvatskoj te snizi cijenu najma mjesta za štandove, kao i samih štandova, na kojima će se prikupljati potpisi. Time će olakšati građanima da, ako žele, daju svoje potpise, a pokazat će i je li doista nezavisni gradonačelnik ili će ići na ruku strankama poput HDZ-a, SDP-a i HNS-a koje se protive referendumu o promjeni izbornog zakona." - poručio je Šimičić pozvavši sve stranke, a posebno MOST i Živi zid da podrže inicijativu i time pokažu jesu li uz narod ili političke elite.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.