Hrvatski radio

Radio Osijek

Biskup Aristide Gonsallo iz Benina posjetio Đakovo

21.09.2016.

09:11

Autor: Radio Osijek/AB

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Monsinjor Aristide Gonsallo, biskup Biskupije Porto - Novo iz Benina, posjetio je Đakovačko - osječku nadbiskupiju. U Biskupiji Porto Novo djelovali su hrvatski misionari, a Marijine sestre od čudotvorne medaljice u istoj biskupiji djeluju već preko 30 godina.

U pratnji monsinjora Gonsalla bio je velečasni Toni Štefan, ravnatelj Papinskih misijskih djela i nekadašnji misionar u Biskupiji Porto Novo te velečasni Odilon Singbo, studentski kapelan Hrvatskog katoličkog sveučilišta i nekadašnji stipendist Varaždinske biskupije, koji je teološki studij završio na KBF-u u Zagrebu. Biskup Gonsallo došao je zahvaliti Crkvi u Hrvatskoj, a napose nekim biskupijama s kojima postoji određena povezanost. U Biskupiji Porto Novo djelovali su hrvatski misionari, među njima i vlč. Toni Štefan. Marijine sestre od čudotvorne medaljice u istoj biskupiji djeluju već preko 30 godina. Sestre imaju domaći pomladak, a neke od njih dolaze u provincijalnu kuću u Osijeku. Više župnih zajednica Đakovačko-osječke nadbiskupije koje snaže skupine za promicanje misijske i misionarske svijesti, predvođene s. Ignacijom Ribinski, nadbiskupijskom animatoricom misijskih župnih skupina, već je povezano s Marijinim sestrama i drugim misionarima u Beninu i financijskom pomoći prate rad sestara te izdvajaju sredstva za školovanje bogoslova i djece.

Dvojica biskupa razgovarali su o snaženju i produbljenju suradnje između dviju biskupija. Već je prije postojala ideja da jedan od svećenika Biskupije Porto Novo dođe u Đakovačko-osječku nadbiskupiju i uključi se u pastoralno djelovanje. Kroz razgovor došlo se do zaključka da je mudrije da zajedno dođu dvojica svećenika, kako bi im proces prilagodbe bio lakši i kako bi jedan drugome bili uzajamna podrška. Dogovoreno je da to bude od ljeta 2017. godine. Ti bi svećenici prvo pohađali tečaj hrvatskoga jezika u Zagrebu, a potom bi se kao kapelani uključili u pastoralno djelovanje u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Biskupi će o tome potpisati i poseban ugovor. „Osim zahvale, posjet ima cilj i nadalje širiti misijsku suradnju, da budemo prava katolička Crkva i vodimo brigu za sveopću Crkvu. Dok nismo misijski osviješteni, rađamo se i umiremo sami sa sobom. Nadbiskup Hranić izrazito je otvoren za misijsku suradnju jer smatra da će na taj način pomoći i vašoj domaćoj Crkvi, ali i Crkvi u Beninu. To je taj duh sveopće Crkve, koji je prisutan po cijelom svijetu, pogotovo u srcima mladih biskupa kao što je mons. Hranić i mons. Gonsallo“, rekao je vlč. Štefan, čestitavši biskupima na dobroj misijskoj suradnji.

U pratnji nadbiskupa Hranića, gosti su obišli Nadbiskupski dom, katedralu i Bogoslovno sjemenište.

/izvor web ĐON, autorica A. Banović/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.