Hrvatski radio

Radio Osijek

Bit će konstituirano Gradsko vijeće Vukovara?

29.08.2013.

20:51

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

SDP, HDZ i HSP dr. Ante Starčevića postigli dogovor o konstituiranju Gradskog vijeća Vukovara. Hoće li poštovati dogovor i na trećem pokušaju konstituiranja u petak u 10 sati?

Predsjednici gradskih odbora SDP-a, HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčevića- Željko Pinjuh, Damir Barna i Marijan Pavliček su se dogovorili kako će na sutrašnjoj konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća za predsjednika vijeća podržati Željka Pinjuha, dok će potpredsjednike dati HDZ i HSP dr. Ante Starčevića! istaknuto je to na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u prostorijama HDZ-a.

Konstituiranje gradskog vijeća u Vukovaru dvaput je bilo bezuspješno, a ako se ni sutra ne izaberu čelnici tog tijela na sjednici zakazanoj za 10 sati- Vukovarci će morati ponovo na izbore. Ako se tri stranke budu držale današnjeg dogovora vijeće bi moglo biti konstituirano, no gradski odbor SDP-a Vukovara još mora potvrditi kako će njihov kandidat za predsjednika GV biti upravo Pinjuh. 

Na posljednjim lokalnim izborima pobijedio je SDP-ovac Željko Sabo te po drugi put postao gradonačelnik Vukovara, no niti jedna stranka nije izborila natpolovičnu većinu u gradskom vijeću u kojem je 24 vijećnika. SDP i HDZ osvojili su po devet mandata, a SDSS tri, koliko je mandata osvojio i HSP dr. Ante Starčevića. Već je nakon izbora bilo jasno kako neće biti lako sastaviti većinu u Vukovaru jer je bilo teško za očekivati da HDZ i SDP brzo postići dogovor, a još je teže bilo zamisliti da HSP dr. Ante Starčevića uđe u bilo kakav koalicijski odnos sa SDSS-om (koji je od prije HDZ-ov partner u Vukovaru). 

Konstituiranje gradskog vijeća u Vukovaru ovog je ljeta bila i jedna od medijskih top- tema nakon izjave HDZ-ove vijećnice Marije Budimir kako ju je gradonačelnik Željko Sabo pokušao podmititi kako bi se priklonila SDP-u i osigurala mu većinu u vijeću Vukovara. Sabo se branio optužbama kako je riječ o HDZ-ovim pokušajima da izazovu nove izbore, a tu je stranku optužio kako je za te potrebe montirala njegov telefonski razgovor s vijećnicom Budimir. Dok ta priča čeka sudski epilog vjerojatno će gradsko vijeće biti utemeljeno jer sve vukovarske stranke složne su kako se mora izbjeći kriza vlasti u gradu i trošak novih izbora koji ne bi bio manji od pola milijuna kuna. 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.