Hrvatski radio

Radio Osijek

Bit će proglašena elementarna nepogoda

14.05.2023.

11:27

Autor: HRT

Čačinci, vrtić

Čačinci, vrtić

Foto: HRT / HRT

Novo nevrijeme zahvatilo je Virovitičko-podravsku županiju - općine Mikleuš i Slatina, ali i Čačince, gdje je obilna kiša još u petak poslijepodne uzrokovala velike poplave. Voda je potpuno uništila tamošnji dječji vrtić. Drugo nevrijeme u dva dana zahvatilo Virovitičko-podravsku županiju

HRT-ova novinarka Marija Matoš rekla je kako je jaka kiša počela padati sinoć oko 19 sati pa sve do 22.30. Natopljena zemlja nije mogla primiti novu količnu oborina, te je opet plivalo nogometno igralište.

Vatrogasci su šest puta intervenirali, a danas ih čeka čišćenje 40 bunara. Toliko je pao pritisak vode od čišćenja da su u jednom trentuku stanovnici naselja Bukvik ostali bez pitke vode, istaknula je. Dodala je i kako su vatrogasci dječji vrtić Lipa, koji je najviše stradao, prostorije dezinficirali klorom.

Igor Andrović, virovitičko-podravski župan, rekao je kako imaju veliku štetu u istočnom dijelu županije i zbog poplave, ali i zbog tuče i leda - na objektima, poljoprivrednim usjevima, obiteljskim kućama...

Istaknuo je kako je ipak najviše stradao dječji vrtić u Čačincima te da će 75 mališana privremeno biti zbrinuto u osnovnoj školi.

Na pitanje hoće li biti proglašena elementarna nepogoda, župan Andrović je rekao kako će ići po procedurama, ali da već sada znaju da je šteta velika i da će sigurno biti proglašena elementarna nepogoda.

"Zvala me i ministrica poljoprivrede i kolege župani, svi nude pomoć i vjerujem da će pomoć biti brza i da ćemo što prije staviti dječji vrtić u funkciju i da će svi koji su pretrpjeli štetu dobiti odštetu", istaknuo je Andrović. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.