Hrvatski radio

Radio Osijek

Bit EU fondova je približiti se prosjeku razvijenosti Europske unije

20.10.2017.

11:26

Autor: Sanja Račić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"EU politike za dobro upravljanje-izazovi i mogućnosti korištenja EU fonodva" tema je javne tribine na kojoj je u Osijeku govorila zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić. Njezin ured skup je organizrao u suradnji s Osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem.

"Želimo se što bolje pripremiti za operativne projekte na razini regija-to znači osmisliti zajedničku strategiju, pripremiti projekte i imati administraciju potrebnu za raspisivanje natječaja, ocjenjivanje projekata, potpisivanje ugovora-sve ono što se sada radi na razini ministarstava, radilo bi se na razini regija.", objasnila je Maletić.

Glavna poruka iz Brisela, rekla je, partnerski je odnos-u projekte razvoja općina, gradova i županija potrebno je  uključiti sve segmente društva jer se dobri strateški dokumetni mogu donijeti samo uz sudjelovanje svih-od mladih i poduzetnika do neprofitnih organizacija.

Istaknula je kako je Osječko-baranjska županija primjer uspješnog privlačenja europskog novca :" 900 projekata, 570 milijuna eura -pogledajte to iskustvo! Ta znanja i fragmentirane kapacitete iz cijele države treba objediniti da bi bili uspješni. Bit fondova je što prije se približiti prosjeku razvijenosti Europske unije. Hrvatska je na 61 posto ,a Osječko-baranjska županija na 35 posto. Puno je prostora za razvoj."

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.