Hrvatski radio

Radio Osijek

Biti "fit" izvrsna je novogodišnja odluka

06.01.2023.

13:26

Autor: Radio Osijek/Amoreta Bajto

osobni trener Igor Petak

osobni trener Igor Petak

Foto: Amoreta Bajto / HRT

Mnogi se Osječani, kada donose "novogodišnje odluke", prvo odluče na tjelesnu promjenu - više vježbe, više kretanja, zdravija prehrana... Kako je u gradu sve veći broj fitness dvorana i teretana, mnogi izaberu baš takav "novi početak". Je li teretana za svakog, kako "vježbati pametno" za dobre i trajne rezulatate, neka su od pitanja na koja je u izravnom javljanju u program Radio Osijeka odgovorio osobni trener Igor Petak.

Na pitanje je li vježbanje u teretani za svakog, trener Igor odgovara da - svatko može pokušati. "Bitno je pokušati, probati što vam odgovara, a većina teretana nudi i probne besplatne treninge kako biste osobno iskušali što znači trenirati u teretani. Iako riječ "teretna" uvijek asocira na dizanje tereta, trening u takvom prostoru može imati i lakše "oblike", poput trčanja na traci ili vožnje sportskog bicikla, a najvažnije je da svaki vježbač nađe svoju opciju", kaže nam Igor Petak te dodaje da postaje i grupni treninzi, pilates, sprave za kardio treninge i niz drugih mogućnosti, ali da je najvažnije pokrenuti se i vježbati. "Preporuka je za prvi dolazak u teretanu ipak angažirati osobnog trenera ili stručnu, educiranu osobu koja će uputiti budućeg vježbača u rad na spravama, ali i ispitati aktualnu sposobnost i mogućnosti tijela za prilagodbu novom načinu vježbanja", savjetuje Igor, a na pitanje o gornjoj i donjoj starosnoj granici odgovara da je zapravo nema, no da se "ozbiljno" vježbanje u teretani preporučuje osobama starijim od 16 godina.

"Ne postoji čarobni recept, niti čarobna formula za "preobrazbu" i dobre rezultate preko noći. Potrebno je strpljenje, kontinuirani trud i rad, a kada će se vidjeti postignuća individualno je i ne može se sa sigurnošću predvidjeti. No, vježbanje će definitivno promijenti i oplemeniti vaš život i pozitivni će se pomaci svakodnevno osjetiti. Nije uputno stvarati si pritisak postavljanjem nerealnih ciljeva u kratkim vremenskim rokovima. Treba stvoriti zdravu naviku, naviknuti se redovito vježbati, prilagoditi prehranu novom načinu života i - rezultati će doći sami po sebi."

osobni trener Igor Petak

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.