Hrvatski radio

Radio Osijek

Bivšem županu Bagariću nepravomoćno 2,5 godine zatvora

19.04.2016.

11:07

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječki Županijski sud nepravomoćno je osudio bivšeg požeško- slavonskog župana Antu Bagarića na dvije godine i 6 mjeseci zatvora zbog financijskih zloporaba s mjenicama kršeći zakonske i statutarne ovlasti.

Sudsko vijeće, pod predsjedanjem suca Zvonka Vekića, proglasilo je optuženike Antu Bagarića, Vladu i Đurđicu Zec, Ivana Đurčevića i pravnu osobu tvrtku Kamen Ingrad krivima, jer su počinili kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti. Kamen Ingrad je na nezakonit način, kaznenim djelima odgovornih osoba, ostvario dobit od gotovo 13 milijuna kuna, a Vodoprivredi Požega, nad kojom je u međuvremenu otvoren stečajni postupak i brisana je iz sudskoga registra, prikupljena je imovinska korist u visini 600.000 kuna. Bivši požeško- slavonski župan  Anto Bagarić osuđen je nepravomoćno na 2 godine i 6 mjeseci zatvora zbog financijskih malverzacija mjenicama, čime je izvučeno gotovo 10 milijuna kuna, a Požeško- slavonska županija oštećena za taj iznos. Istu je kaznu dobio i Vlado Zec zbog poticanja na zloporabu položaja i ovlasti, a njegova supruga i bivša članica Uprave Kamen Ingarada Đurđica Zec osuđena je na 2 godine zatvora, dok je direktor Vodoprivrede Požega Ivan Đurčević  kažnjen  zatvorom u trajanju od godine i 6 mjeseci. Dokaznim postupkom je utvrđeno da je Kamen Ingrad  u stečaju na nezakonit način ostvario najmanje 12,9 milijuna kuna protupravne koristi, pa taj iznos u roku od 15 dana treba uplatiti u proračun Republike Hrvatske. Na izricanju presude bio je samo Anto Bagarić s odvjetnikom Markom Dumančićem, koji je najavio žalbu na presudu jer njegov branjenik nije postupao  protuzakonito već je provodio programe kao župan i to, kako je rekao, uz sugestiju i znanje hrvatske Vlade.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.