Hrvatski radio

Radio Osijek

Bivši šef KOS-a Vasiljević osuđen u odsutnosti na 20 godina zatvora

20.03.2023.

16:49

Autor: Hina/Radio Osijek/TM/VF

Replica of the Stajićevo POW Camp at the Vukovar Memorial Center

Replica of the Stajićevo POW Camp at the Vukovar Memorial Center

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Bivši šef jugoslavenskog KOS-a Aleksandar Vasiljević na osječkom je Županijskom sudu u odsutnosti osuđen na 20 godina za ratne zločine nad hrvatskim civilima i ratnim zarobljenicima u logorima na području Srbije i Hrvatske.

Iako je donesena više od 30 godina nakon počinjenih zločina, ovakva je presuda važna zbog mogućnosti traženja financijske naknade i odštete od Srbije, kaže Zdravko Komšić predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. 

Vasiljevića se teretilo da je kaznena djela počinio kao načelnik Uprave sigurnosti tadašnjeg jugoslavenskog Saveznog sekretarijata za narodnu obranu (SSNO), u  vrijeme oružanog sukoba na teritoriju Republike Hrvatske, između regularnih oružanih snaga Hrvatske vojske i policije s naoružanim paravojnim postrojbama pobunjenih Srba i snagama Jugoslavenske vojske (JNA).

Begejci, Stajićevo, Sremska Mitrovica, Niš i Stara Gradiška


Nakon što su po naredbi Uprave sigurnosti tadašnjeg jugoslavenskog SSNO, od 10. listopada 1991., osnivani logori za ratne zarobljenike u mjestima na teritoriju Srbije i Hrvatske - Begejci, Stajićevo, Sremska Mitrovica, Niš i Stara Gradiška, Vasiljević je, kao načelnik navedene Uprave, za stvarne zapovjednike logora postavio sebi podređene pripadnike organa sigurnosti i poslao više grupa oficira sigurnosti na ispitivanje ratnih zarobljenika, istaknulo je tužiteljstvo u optužnici.

U te je logore u Srbiji od početka listopada 1991. do svibnja 1992. godine s područja Osijeka, Vukovara, Karlovca, Stare Gradiške, Slunja te drugih mjesta u Hrvatskoj, protupravno dovedeno i zatočeno civilno stanovništvo te više stotina zarobljenih pripadnika oružanih postrojba Republike Hrvatske.

Mučenja i nečovječno postupanje


Vasiljević je optužen da je kao odgovorna osoba, znao da njemu podređeni, ali i pripadnici drugih postrojba, hrvatske zatočenike ubijaju i muče te da prema zatočenim civilima i zarobljenicima nečovječno postupaju, ništa nije poduzeo da se takva ponašanja suzbiju i počinitelji kazne, pristajući time na protupravne radnje i njihove posljedice.

U logorima je usmrćeno 19 hrvatskih zatočenika, velik broj zadobio po život opasne ozljede, žene sustavno silovane.   


Zvonko Vrban, predsjednik Sudskog vijeća

Zvonko Vrban, predsjednik Sudskog vijeća

Foto: HRT / Radio Osijek

Obrazlažući nepravomoćnu osuđujuću presudu, predsjednik Sudskog vijeća Zvonko Vrban rekao je kako Vasiljevićeva krivnja proizlazi iz prikupljenih dokaza, iskaza svjedoka, pregledane materijalne dokumentacije te iskaza samog okrivljenika.

Sud smatra nespornim da je Vasiljević naložio organizaciju logora u Srbiji, u koje su dovođeni hrvatski civili i ratni zarobljenici, i u kojima su postavljeni formalni zapovjednici iz tadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA), ali su logorima zapravo upravljali Vasiljevićevi podređeni iz Službe državne sigurnosti.

"U logorima su zatočenici svakodnevno fizički i psihički mučeni i zlostavljani, kroz ispitivanja koja su provodili pripadnici srbijanske Službe državne sigurnosti, a što je Vasiljević znao, ali nije spriječio, niti je osigurao primjerene uvjete za život zarobljenih osoba; pa je u takvim nehumanim uvjetima svakodevnog zlostavljanja 19 zatočenika usmrćeno, a velikom broju osoba je narušeno zdravlje", rekao je sudac Vrban.

Vasiljević je sve znao


Istaknuo je kako Iskazi svjedoka, predstavnika hrvatskih vlasti, koji su pregovarali o puštanju zarobljenih osoba iz logora u Srbiji, govore da je Vasiljević bio glavna osoba s kojom se o tome pregovaralo i da je bio upoznat sa stanjem u logorima, jer ih je obišao u prosincu 1991. te dao nalog da se logori Begejci i Stajićevo zatvore, a zarobljenici prebace u Sremsku Mitrovicu i Niš.

Županijski je sud u Osijeku protiv Vasiljevića, koji je nepravomoćno osuđen u odsutnosti na 20 godina zatvora, odredio istražni zatvor. Obvezan je i platiti troškove postupka, započetog u listopadu 2018., tijekom kojeg je ispitano više stotina svjedoka, a o čijem će se iznosu odlučiti posebnim rješenjem.


Zdravko Komšić

Zdravko Komšić

Foto: HRT / Radio Osijek

Komšić: Iako se pokušava izvući, Srbija će odgovarati

Kod predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Zdravka Komšića presuda je izazvala pomiješane osjećaje. „Mogu reći da sam izrazito zadovoljan što je osuđen. Volio bih da je kazna i veća, ali ako gledamo da je po tadašnjem zakonu ovo najveća moguća, onda mogu reći da sam zadovoljan s ovakvom presudom. Ono s čime nisam zadovoljan je to što je više od trideset godina prošlo od tih zločina.”

Ipak, ovakva presuda je važna i zbog mogućnosti otvaranja novog pravnog puta za traženje financijske naknade od Srbije i nadoknadu odštete. Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora je, kako navodi Komšić, još prije 15 godina podnijelo tužbu za počinjene zločine u koncentracijskim logorima, ali je dosad Srbija uvijek uspjela izbjeći priznanje krivnje za sve ono što se tamo događalo.”Mislim da će ovom presudom sve to konačno izaći na vidjelo, da će Srbija, iako se na sve načine pokušava izvući od odgovornosti za te logore, da će za njih ipak odgovarati i da ćemo dobiti pravednu i pravičnu odštetu”, uvjeren je Komšić.

Dodaje i da, iako u presudi stoji da je u logorima usmrćeno 19 hrvatskih zatočenika, da je stvarna brojka zapravo nažalost puno veća. „Nitko nema točne podatke o kolikom broju osoba se radi, ali HDLSKL barata podacima da je to čak i do 300 osoba koje su izgubile svoj život u srpskim logorima – bilo da su tamo ubijene ili su kasnije preminule zbog mučenja i zlostavljanja kojem su u njima bile izložene”, kaže Komšić.

Apelirao je još jednom i na hrvatsko pravosuđe i DORH da podigne optužnice i za druge srpske političare i vojne dužnosnike navodeći primjer Vukovara za kojeg kaže kako nije mogao biti sravnjen sa zemljom bez sudjelovanja i znanja tadašnjeg političkog i vojnog vrha JNA. „Prema tome, mislim da bi ovo trebao biti prvi korak da se krene suditi svim njihovim političarima koji su odgovorni za ono što se događalo na ovim prostorima devedesetih godina”, zaključio je Komšić.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.