Hrvatski radio

Radio Osijek

Bizovačke toplice-opći štrajk?

03.06.2013.

14:00

Autor: Sanja Račić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jednosatnim štrajkom upozorenja radnici Bizovačkih toplica, lječilišta i odmarališta u većinskom državnom vlasništvu, upozorili su na dugogodišnje teško stanje u tvrtki, a generalni štrajk najavljuju za četvrtak,6.ovog mjeseca.

Bizovačke toplice u procesu su predstečajne nagodbe. Iako se troškovi smanjuju i broj noćenja povećava, od 205 ležajeva tek je tridesetak slobodno, radnicima se plaće ne isplaćuju redovito-ove su im godine isplaćene tek dvije. Pet im godina nije uplaćeno mirovinsko, a šest godina zdravstveno osiguranje. Kako bi predstečajna nagodba uspjela, Toplice moraju pronaći strateškog partnera što otežavaju činjenice da je do sada propalo desetak pokušaja privatizacije i dug veći od 120 milijuna kuna koji premašuje vrijednost tvrtke. Radnici za dugovanja i svoju agoniju krive politiku koja je posljednjih petnaestak godina ,kako kažu, postavljala nesposobne i nezainteresirane direktore. Gosti i pacijenti nemaju zamjerke na uslugu u najvećem lječilišno-hotelskom kompleksu u istočnoj Hrvatskoj, ali će ga morati napustiti, odlučni su radnici, ako im se do 6. ovog mjeseca ne isplate plaće za ožujak i travanj te jedna naklada za prijevoz.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.