Hrvatski radio

Radio Osijek

Bizovčani svetkuju župni god, spomendan svetog Mateja

21.09.2017.

13:34

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Bizovčani danas svetkuju župni god, spomendan patrona mjesta svetog Mateja apostola i evanđeliste. Tom se prigodom održava tradicionalno narodno proštenje, a o svemu je u programu Radio Osijeka govorio načelnik općine, Srećko Vuković.

U razvijenom i kasnom srednjem vijeku pastoralnu službu na području današnje općine Bizovac obavljali su Ivanovci, a nakon njih dijecezanski svećenici Pečuške biskupije. Za vrijeme osmanlijske vlasti vjerske su obrede obavljali franjevci, a moguće i dubrovački trgovci koji su u Osijek rado navraćali, osobito na svibanjski osmodnevni sajam. U pisanim dokumentima spominje se da je Bizovac zajedno s Ladimirevcima imao zajedničku crkvu posvećenu sv. Kuzmi i Damjanu. U toj je crkvi dvadesetih godina 17.stoljeća služio misu, ispovijedao i dijelio svetu potvrdu Bartol Kašić, isusovac i misionar. Godine 1660. bilježi fra Petar Nikolić, vikar zagrebačkoga biskupa, župu, među ostalim mjestima, u Brođancima, Križevcima i Karaševu. Moguće je da se pod ovim ˝Križevcima˝ krije naselje koje je iseljeno, a nalazilo se u petrijevačkom ataru. No, Nikolić piše da se u župi Brođanci nalaze tri crkve izgrađene od kamena; Sv.Križa, Sv.Ivana Krstitelja, Sv.Jurja. Austrijsko-osmanlijski ratovi pomeli su tursku vlast u Slavoniji. Na opustjela kućišta naselili su se Šokci, koje su iz sjeverne Bosne u Podunavlje doveli franjevci. Župa u Brođancima je ustanovljena 1747.godine, a za filijale je imala Habjanovce i Martince. Crkva Sv. Ane posvećena je 1798. ,a 1852.godine dovršen je zvonik. Bizovac i Ladimirevci imali su drvene kapele. U Bizovcu je bila posvećena blaženoj djevici Mariji i stajala je do 1761.godine kada je sagrađena kapela posvećena svetom Mateju apostolu i evanđelisti. Župa u Ladimirevcima osnovana je 1789.godine, a 1804.godine je središte župe preseljeno u Bizovac. Župni dom u Bizovcu sagrađen je 1810.godine. Župna crkva Svetoga Mateja, apostola i evanđeliste, sagrađena je 1802. ,a obnovljena je i dograđena nekoliko puta,1875. i u razdoblju od 2004 do 2007. godine. Za filijale ima crkve u Cretu Bizovačkom, Samatovcima, Novakima Bizovačkim i Topolinama.

/tekst sa službene stranice Općine/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.