Hrvatski radio

Radio Osijek

Bjelica poput Mamića? HND poziva Bjelicu da se ispriča novinarima

17.08.2022.

14:06

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Nenad Bjelica

Nenad Bjelica

Foto: HRT / Radio Osijek

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje istupe glavnog trenera NK Osijeka Nenada Bjelice prema osječkim sportskim novinarima koji prate taj klub.

"Nervozan zbog lošeg početka nove sezone u 1. HNLu, trener Bjelica je, očito, krivca za nezavidne rezultate i napetu atmosferu u osječkom prvoligašu pronašao u novinarima koji su posljednjih dana u više navrata bili meta njegove, najblaže rečeno, neprimjerene komunikacije. Počelo je s Bjeličinim grubim izbjegavanjem odgovora na potpuno legitimna pitanja o uzrocima krize u Gradskom vrtu, neprimjerenim dobacivanjima i obraćanjima novinarima tijekom i nakon press konferencija, da bi na koncu eskaliralo do krajnje neprihvatljive komunikacije, "začinjene" psovkama", ističu iz HND-a te nastavljaju: "Napuštajući konferenciju za medije u nedjelju, 14. kolovoza, nakon utakmice protiv Varaždina, nervozni Nenad Bjelica rekao je novinarima: "Xavi je izgubio tri puta u mjesec dana, a ima 25 milijuna kuna ugovor, j...o vas ugovor, da vas je...o ugovor". Prenijeli su to pojedini mediji, no trener je izgovorio i dodatak koji nije objavljen radi mentalne higijene, kako bi se javnost poštedjelo ispada kakve smo ranije viđali samo u istupima Zdravka Mamića. I nad njima se zgražali", podsjeća HND u prosvjednom obraćanju Bjelici koje potpisuje predsjednik Društva Hrvoje Zovko.

Hrvatsko novinarsko društvo, stoga, traži javnu ispriku Nenada Bjelice za krajnje neprimjerenu komunikaciju prema novinarima iz Osijeka kojoj su izloženi u posljednje vrijeme. "Izostane li isprika, pozivamo novinare i njihove redakcije na bojkot press konferencija Nenada Bjelice. Na koncu, podsjećamo Nenada Bjelicu da su novinari na svim press konferencijama isključivo u službi javnosti, na njima je da postavljaju pitanja, a nogometni trener s iskustvom Nenada Bjelice morao bi biti svjestan kako je rad javne osobe, kakva je i on, izložen propitkivanjima i kritikama", poručuju iz HND-a. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.