Hrvatski radio

Radio Osijek

Blagdan Velike Gospe

15.08.2016.

06:43

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U najveće marijansko svetište u Slavoniji u Aljmašu i ove godine pristiglo je pedesetak tisuća vjernika i hodočasnika. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je Kardinal nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić .

 Putevi koji su vodili do Aljmaša bili su puni hodočasnika. Automobilom, autobusom, biciklom ili pješice. Ove godine upravo je bilo puno pješaka koji su koračali cijelu noć kako bi stigli na jutarnju misu. No najposjećenija bila je središnja ispred crkve Gospe od Utočišta koju je predvodio Kardinal nadibiskup vrhbosanski Vinko Puljić. Poručio je kako je čovjek ugrožen kada ljudi pogaze vrijednosti života i kada Boga iz života uklonimo. "Donose se zakoni koji su protiv čovječanstva", rekao je Puljić pri tome istaknuvši zakon koji dopušta istospolne brakove. "Je li to demokracija", zapitao se nadpiskup, to je "demonkracija". "Živimo u društvenoj hipokriziji. Jedno govorimo, drugo radimo", napomenu je i kao primjer naveo zalaganje za mir, a ujedno sve više izdvajanje novca za naoružanje. Novac je nazvao novim bogom kojemu se svi klanjaju. "Novac treba služiti ljudima", dodao je. Kardinal Puljić istaknuo je kako je život dar Božji, a Marija uzor svim našim majkama i putokaz prema Bogu. 

Većina vjernika u procesiji je krenula i prema "Vodici" pokloniti se Gospi, te prošla Križnim putem iznad Aljmaša. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.