Hrvatski radio

Radio Osijek

Blagoslovljena zvona u svetištu Gospe Ilačke

06.07.2015.

17:20

Autor: Radio Osijek/Glas Slavonije

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U svetištu Gospe Ilačke nadbiskup u miru mons. Marin Srakić blagoslovio je zvona na kapelici. Zvona su podignuta tijekom mise i na kraju misnog slavlja su zazvonila.

„Tri nova zvona stigla su iz ljevaonice u austrijskom Innsbrucku. Na kapelici u svetištu dosad nije bilo zvona, a ova su postavljena u godini kada obilježavamo 150. obljetnicu svetišta Gospe na Vodici u Ilači“, rekao je ilački župnik i upravitelj svetišta, vlč. Ivan Đakovac. Svetište u Ilači već stoljeće i pol obilaze brojni hodočasnici, a tako je i u ovoj godini jubileja.
U povodu obljetnice svetišta Udruga “Dr. Ante Starčević” iz Tovarnika objavila je ovih dana i knjižicu “Pod skutom Gospe Ilačke“. Akademik Stjepan Damjanović napisao je u predgovoru knjižice da su glavni likovi priče književnice Sonje Tomić o Gospi Ilačkoj “Marija Isusova Majka i studentica povijesti Marija, čijoj je majci Gospa pomogla i koju je krstio tovarnički župnik Ivan Burik ubijen u Domovinskom ratu”. Sonja Tomić, piše nadalje akademik Damjanović, “vješto prepleće stariju i noviju povijest, ovjerene događaje i ljudske snove, povijest od 2. travnja 1865. kada je mladi svinjar na sokaku primijetio čudnu i neočekivanu vodu, preko čudesnih događaja ozdravljenja po zagovoru Gospe Ilačke do Domovinskoga rata i izbjeglištva u kojem se izgubio križić koji je velečasni Burik stavio na vrat maloj Mariji i koji je našao budući Marijin suprug....”
„S knjigom Sonje Tomić Ilača i sva marijanska svetišta, u domovini i izvan nje, značit će vam više i bolje ćete razumjeti te vjekovne procesije koje se slijevaju prema svetištima da bi srele Gospu i zamolile je zagovor kod Sina“ naveo je u povodu izlaska knjižnice predsjednik tovarničke udruge, Antun Ivanković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.