Hrvatski radio

Radio Osijek

Blažena Djevice, moli za nas

15.08.2017.

12:54

Autor: Radio Osije/HINA/AB

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, pučka Velika Gospa, središnji je marijanski kolovoški blagdan i u Hrvatskoj, kao i u brojnim drugim zemljama svijeta - neradni dan .

Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije svetkuje se diljem Hrvatske. Brojni vjernici hodočaste u više od 20 marijanskih svetišta koja i ove godine očekuju više stotina tisuća posjetitelja, a najviše u Mariji Bistrici, Sinju, na Trsatu, u Aljmašu, Pleternici, Ninu i Remetama. Zadnjih nekoliko godina, prema procjenama iz turističkih zajednica pojedinih mjesta gdje se nalaze svetišta i iz samih svetišta, dolazilo se do brojki od više od pola milijuna posjetitelja-hodočasnika u svetištima za blagdan Velike Gospe. I ove se godine očekuje slično, po nekima i više, pogotovo što u neka od tih mjesta, poput Marije Bistrice, svake godine sve više vjernika stiže par dana prije blagdana, pa i ostaju dulje, ostvarujući noćenja. Iako je većina posjetitelja u svetištima za Veliku Gospu hrvatskih građana, mnogo je i stranih posjetitelja, pogotovo u svetištima na Jadranu te mjestima blizu obale. S druge strane, u Hrvatskoj postoji i tradicija da domaći hodočasnici povodom tog blagdana putuju i u europska marijanska svetišta, poput Fatime, Lourdesa te u susjedne zemlje poput Italije, BiH (Plehan kod Dervente, Međugorje) i drugih.

Katolička teologija uči da je Marija uznesena na nebo, dušom i tijelom, a taj je nauk proglasio papa Pio XII. 1950 godine štujući dugu tradiciju tog vjerovanja starog gotovo kao i samo kršćanstvo. Velika je Gospa dan kada se tradicionalno hodočasti u marijanska prošteništa, a tisuće vjernika Blaženu će Djevicu za zagovor moliti i u svetištima Đakovačko-osječke nadbiskupije.
Aljmaš, Ilača, Dragotin, Šumanovci - najveća marijanska prošteništa u Slavoniji, od sinoć pohode tisuće hodočasnika iz Hrvatske i inozemstva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.