Hrvatski radio

Radio Osijek

Bogat program za rođendan Ergele

07.09.2019.

13:23

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Svečano je ove subote u Državnoj ergeli u Đakovu, koja slavi 513. rođendan i 213 godina uzgoja konja lipicanske pasmine. Tijekom "Dana ergele Đakovo" vrata su otvorena velikom broju gostiju uz cjelodnevni program namijenjen posjetiteljima različite dobi, posebice najmlađima.

Vrhunac je proslave bila konjička predstava uz glazbu u jahaonici, a otvorena je i izložba o đakovačkim lipicancima.  Posjetitelji su posebno uživali i u vožnji fijakerima gradskim ulicama, organizirane su edukativne dječje radionice, a nije izostala ni ponuda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Đakovačka je ergela među najstarijima u Europi što govori o dugoj tradiciji uzgoja konja na tome području. Danas kao Državna ergela za uzgoj i selekciju konja koristi dvije lokacije – Pastuharnu, smještenu u srcu Đakova, i Ivandvor, u neposrednoj blizini grada. Uz uzgoj i selekciju konja, bavi se i dresurom čija se kvaliteta potvrđuje zauzimanjem zapaženih mjesta na konjičkim natjecanjima.

Ergela je postala nezaobilazno odredište za turiste koji obilaze Slavoniju, a đakovački lipicanci nastupima u svijetu pronose glas o Đakovštini.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.