Hrvatski radio

Radio Osijek

Bogata ponuda na osječkoj tržnici pred Uskrs - kakva je potražnja?

12.04.2022.

13:43

Autor: Radio Osijek

Tržnica

Tržnica

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Različite boje, bogatstvo mirisa i okusa, velika ponuda suhomesnatih proizvoda, svježeg sira i vrhnja, povrća, voća, meda, cvijeća... No, tradicionalno bogata ponuda  nekoliko dana prije najvećeg kršćanskog blagdana  - Uskrsa, nije privukla očekivani broj građana na glavnu i najveću osječku tržnicu. Tvrde to prodavači i dodaju kako se najvjerojatnije neće prodati  "roba" koja se priprema za Uskrs.

Je li zbog brojnih poskupljenja oslabjelo zanimanje Osječana za domaće proizvode? Koliko su cijene na tržnici rasle u odnosu na prošlu godinu? Jedna od prodavačica povrća kaže kako se godinama bavi ovom proizvodnjom koju je preuzela od oca i kako su cijene iste kao i lani. "Cijena vezice blitve, mladog luka i rotkvice je 5 kuna, dok je cijena špinata 15 kuna po kilogramu. Cijene slavonske šunke kreću se od 55 do 80 kn/kg, ovisno o proizvođaču. Prodavači zbog bojazni od inspekcije ne žele pred naš mikrofon, no  ističu kako su cijene u prosjeku po kilogramu veće za 10 posto. Poskupjeli su i svježi sir i vrhnje. Cijena kilograma svježeg sira stoji 30 kn ( u odnosu na prijašnjih 25 kn/kg), dok je cijena mjerice vrhnja sada 5 kn (u odnosu na nekadašnje 4 kn/mjerici). I jaja su skuplja nego lani, no proizvođači kažu kako su pred Uskrs ponudili akcijske cijene.  Jaja se na tržnici prodaju po cijene od 1,00 kn do 1,50 kn po komadu.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.