Hrvatski radio

Radio Osijek

14:25 / 03.05.2019.

Autor: Radio Osijek /HINA

Bogatim programom Vukovar slavi svoj dan

foto K. Inhof/HRT Radio Osijek

foto K. Inhof/HRT Radio Osijek

Foto: - / -

Vukovarci proslavljaju Dan grada i blagdan zaštitnika sv. Filipa i Jakova. Obilježavanje je počelo odavanjem počasti poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u obrani Vukovara i polaganjem vijenaca državnog i drugih izaslanstava na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položili su predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marijana Balić.
Počast ubijenima i stradalima u obrani Vukovara polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odalo je i izaslanstvo grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom, Vukovarsko-srijemske županije na čelu s županom Božom Galićem, supredsjedatelj Doma naroda parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović te druga izaslanstva. 
U Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova služena je sveta misa, a potom je u sklopu Franjevačkog samostana, koji s tom crkvom čin jedinstvenu cjelinu, svečano otvoren Franjevački muzej Vukovar  koji je obnovljen i uređen kroz projekt Integracije kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana u turističku ponudu grada Vukovara. 
U Hrvatskom domu održana je svečana sjednica Gradskog vijeća kojoj su nazočili predsjednica Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Plenković i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Balić. Tom prigodom su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekta Europske unije Tomislav Petric uručili ugovore korisnicima o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu "Poziva za razvoj poduzetništva grada Vukovara" koji je pokrenut kao dio "Programa za integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima".
Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Vukovaru se nalazi i velik broj ministara.
Tijekom boravka u Vukovaru predsjednik Vlade sastat će se i s predstavnicima Luke Vukovar, na čelu s direktorom Luke Marijanom Kuprešakom, te obići Luku Vukovar, a potom Studentski dom "Leopold" te Muzej vučedolske kulture. Premijer Plenković će obići rekonstrukciju građevine Vodotoranj Vukovar u Memorijalno spomen obilježje Domovinskog rata. Posjet Vukovaru prigoda je predsjednici Grabar-Kitarović za susret s s mladima na temu života u Vukovaru te potom s mladim poduzetnicima u vukovarskoj Poduzetničkoj zoni.  

Franjevački muzej 

Franjevački muzej Vukovar, obnovljen i uređen kroz 15,5 milijuna kuna vrijedan projekt Integracije kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana u turističku ponudu grada, svečano je otvoren u petak u prostorijama Franjevačkog samostana u Vukovaru. Projekt obnove i uređenja muzeja sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara, a proveden u suradnji Franjevačkog samostana Vukovar, Gradskog muzeja Vukovar, Turističke zajednice Grada Vukovara te Gradom Vukovarom i Vukovasrsko-srijemskom županijom.

Crkvu Sv. Filpa i Jakova i samostanski kompleks vukovarski franjevci počeli su graditi 1723. godine a crkva je završena i blagoslovljena 1732. godine. Radovima tijekom 1896-97. crkva je proširena iz jednobrodne u trobrodnu građevinu dugu 58 metara. Crkveno-samostanski kompleks u ratu je teško stradao, a crkva je obnovljena sredstvima Zagrebačke županije i Fonda za obnovu i razvoj Vukovara te blagoslovljena 2013. godine.

"Vukovar je danas grad muzeja, ali i grad budućnosti, uz muzej Vučedolske kulture i gradski muzeja sa zbirkom Bauer, tu je i Memorijalni centar Domovinskog rata i sada Franjevački muzej, a sve te ustanove svjedoče o slojevitom razvoju grada kroz povijest, grada koji je nastao na tlu istočnih vrata Hrvatske koja su se otvarala srdačno i s gostoljubivošću sredine svjesne svog europskog identiteta", istaknula je na svečanosti otvorenja muzeja predsjednica Grabar-Kitarović.
Podsjetila je na značajnu ulogu franjevaca u razvoju grada njegove kulture znanosti i obrazovanja, ali očuvanja njegovih tradicijskih vrijednosti, očuvanju dragocjenog kulturnog i etnološkog nasljeđa kao i jezika narodnosti i kulture. "Franjevački rad u Vukovaru, bilo u vremenima blagostanja, bilo u vremenima tuge, agresije na Vukovar i progonstva, duboko je utkan u kod grada, ali i u njegovu sadašnjost i budućnost", rekla je predsjednica.
Premijer Andrej Plenković istaknuo je da Franjevački muzej nadopunjuje enormnu kulturnu baštinu Vukovara i svjedoči o stoljetnom radu franjevaca u Vukovaru koji su se bavili ne samo vjerskim pitanjima nego i znanošću, kulturom i poviješću.
"Sada kada je grad slobodan, kad je Hrvatska slobodna, kada smo ostvarili sve svoje strateške i nacionalne zadaće, imamo prigodu, svjesni svoje baštine i simbolike Grada Vukovara, graditi uključivo društvo, graditi na oprostu, pomirbi i zajedničkoj budućnosti", naglasio je u Vukovaru premijer Plenković.
Brojne Vukovarce i njihove goste nazočne svečanosti otvorenja Franjevačkog muzeja pozdravio je i gvardijan Franjevačkog samostana fra Ivica Jagodić, naglasivši da je danas povijesni dan za Franjevački samostan u Vukovaru, za njegovu vjersku zajednicu, ali i cijeli Vukovar jer nakon dugog i zahtjevnog puta završava cjelovita obnova samostanskog kompleksa nakon kataklizmičkih razaranja 1991. godine.
Ovo je dan u kojem svečano otvaramo Franjevački muzej u Vukovaru, novu i sjajnu vukovarsku zvijezdu čiju svjetlost čuva i budući naraštajima posjeduje veliko bogatstvo duhovne i materijalne prisutnosti franjevaca i hrvatskog naroda u ovom gradu", rekao je fra Jagodić i pritom podsjetio na veliki broj osoba koje su spašavali i obnavljaju kulturno blago Vukovara napose na zasluge fra Marka Kurolta čijom je zaslugom veliki dio umjetničkog, a osobito knjiškog blaga u prosincu 1991. godine iznesen iz Vukovara i smješten u Franjevački samostan u Zemunu.
Projektom integracije, kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana u turističku ponudu Grada Vukovara, s obnovom franjevačkog kompleksa otvorio se prostor za muzej na nekoliko etaža u koji su uvršteni riznica s vrijednim umjetničkim blagom, galerija slika starih majstora, knjižnica raritetnih knjiga, a posjetiteljima je omogućen posjet crkvi, kripti, zvoniku i klaustru, novoj knjižnici s čitaonicom te ostalim sadržajima poput vinoteke i suvenirnice uključujući i vanjski prostor u kojem se nalazi pastoralni centar sv. Bono i šetnica s pogledom na Dunav.
Svečano otvoren Franjevački muzej blagoslovio je pomoćni biskup mons. Ivan Ćurić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.