Hrvatski radio

Radio Osijek

Bogato sijelo STD Paje Kolarića

13.02.2017.

10:21

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uprava Slavonskog tamburaškog društva Paje Kolarića iznimno je zadovoljna održanim Slavonskim sijelom koje ta udruga održava u Osijeku punih 47 godina. STD Pajo Kolarić jedna je od najstarijih udruga u Osijeku poznata po tome što u kontinuitetu ima tamburaški orkestar 63 godine, najduže u Hrvatskoj.

Do ranih jutarnjih sati u nedjelju trajala je ovogodišnja zabava na 47. Slavonskom sijelu koje tradicionalno organizira u Studentskom centru u Osijeku Slavonsko tamburaško društvo Paje Kolarića. Društvo, osnovano 1954. godine, organizira jednom na godinu sijelo kako bi se mogli prikazati narodni običaji, nošnje, ples i glazba Slavonije i Baranje i približiti Osječanima bogatstvo njegove okolice. 

Ove je godine sijelo je ispunilo sva očekivanja uprave društva, ali i veliku dvoranu Studentskoga centra jer ga je posjetilo više od 450 gostiju. Goste su zabavljali tamburaški sastavi Ravnica i Bećarine, nastupili su i gosti iz KUD-a Gorjanac na najstarijim slavonskim instrumentima, gajdama i tamburi samici, a izabrane su i najljepše narodne nošnje, najljepše uređeni stol... Najljepšu dječju narodnu nošnju iz Gundinaca, staru 80 godina, nosila je Nika Budimir, drugo mjesto osvojila je nošnja Adrijana Antolovića iz Babine Grede, a treća nagrada pripala je također babogredskoj nošnji Anamarije Cvitić. Nagrade za dječje nošnje i ove je godine osigurao pokrovitelj- grad Osijek, a tablete je djeci predao zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham. 

Zdravko Pavić i Tomislav Halas nosili su najljepše muške narodne nošnje iz Đakovštine i Požeških Sesveta, a najraskošnije su bile ženske narodne nošnje. Treće mjesto osvojila je Vlatka Milković s nošnjom iz Gundinaca, druga je bila Margita Cvitić koja je nosila 80 godina staru nošnju iz Babine Grede dok je pobijedila nošnja Olge Bućanac iz Kešinaca. Njima je prigodne darove predao osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić. 

Sijelo je, među ostalim, zamišljeno kao manifestacija kojom društvo osigurava financijska sredstva za djelovanje i održavanje brojnih aktivnosti. Naime, kupljene ulaznice zapravo su prilog gostiju za financiranje aktivnosti brojne posade STD Paje Kolarića jer tradicionalno svaki gost sam donosi hranu i piće te posuđe i ukrase za svoj rezervirani stol. 

Kako ističu u upravi, danas STD Pajo Kolarić ima više od stotinu aktivnih članova, od djece u školi tambure preko velikog juniorskog orkestra do seniorskog orkestra i zbora, aktivna su tri dirigenta - Marko Sesar, Miloš Grubić i Dragutin Stivaničević, a društvo posjeduje i veliku zbirku tamburaških instrumenata koja zahtijeva redovito održavanje i obnovu. Grad Osijek društvu je osigurao prostor u Tvrđi, redovito je najizdašniji pokrovitelj, a osim Osječko-baranjske županije rijetki su donatori i sponzori na koje se društvo može osloniti tako da su glavni izvor prihoda članarine i prihod od Slavonskoga sijela. I ove je godine sijelo tradicionalno počelo nastupom juniorskog tamburaškog orkestra Paje Kolarića pod vodstvom Miloša Grubića. 

Nakon nastupa orkestra ples su otvorili tajnica društva Danijela Šandor i predsjednik Denis Škugor. Među brojnim gostima sijelo su i ove godine pohodili predstavnici Tamburaškog orkestra Ivana Vukovića iz austrijskog Pandorfa. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.