Hrvatski radio

Radio Osijek

Bogojavljenje ili Sveta tri kralja

05.01.2022.

22:40

Autor: Radio Osijek/Stjepan Filipović

misa za Bogojavljenje

misa za Bogojavljenje

Foto: web stranica Đakovačko - osječke nadbiskupije / Đakovačko - osječka nadbiskupija

Blagdan je Sveta tri kralja, Bogojavljenje ili Vodokršće, a sveta tri kralja u kršćanskoj tradiciji, koja ih naziva Gašpar, Melkior i Baltazar, kraljevi su, ili mudraci, koji su se prema Evanđelju došli pokloniti Isusu Kristu nakon rođenja u Betlehemu. Na današnju svetkovinu  đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić predvoditi će misno slavlje u đakovačkoj-katedrali bazilici svetog Petra u 10 sati i 30 minuta. 

Ostale mise u katedrali bit će slavljene po nedjeljnom rasporedu - u 9 te 18 sati. Pomoćni biskup đakovačko-osječki Ivan Ćurić prikazat će misu u osječkoj konkatedrali svetog Petra i Pavla u 10 sati, a euharistijska su slavlja na rasporedu i u 11 i 30 te 18 sati i 30 minuta.

Na današnji se dan Crkva sjeća događaja opisanog u Evanđeljima, kada dolaze trojica maga, trojica kraljeva sa željom da se poklone novorođenom kralju. Došli su izdaleka i tražili Krista .

U bogojavljenskoj evanđeoskoj poruci glavna je stvarnost novorođeni kralj Isus Krist, na čijem se vanjskom obličju ne vide nikakvi tragovi kraljevskog dostojanstva. On stanuje u jednoj seoskoj kolibici među siromašnim ljudima. On je kralj koji ne daje svečanih primanja, on je skriven, stavljen u stranu. A ipak je njegovo rođenje navijestila zvijezda te dovela mudrace s Istoka s darovima, da mu se poklone. I oni su tu, ne radi sebe, nego da svrate pozornost na novorođenog Kralja, kojega i oni naviještaju.

Mage s Istoka, o kojima govori sv. Matej, ne spominjući im ni imena ni broja, kasnija je predaja pretvorila u kraljeve davši im imena: Gašpar, Melhior i Baltazar. Oko njih se stvorila dražesna legenda prema kojoj ih je pokrstio sv. Toma, apostol. Valjda zato što je on od apostola prodro najdalje na istok, čak do Indije. Poslije smrti triju kraljeva njihove bi relikvije bile odnesene u Carigrad, a odande u Milano, odakle budu prenesena u Koeln. Nad tim je relikvijama, što se čuvaju u prekrasnoj škrinji, podignut na njemačkom tlu najveličanstvenija katedrala koja je još i danas najveći ures grada Koelna, u kojem se veoma razvilo njihovo štovanje. Ti sveti magi ili kraljevi bili su predstavnici poganskoga svijeta koji se dođoše pokloniti Isusu i na taj način naznačiti da je on Spasitelj za sve ljude.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.